Utrikes.

2020-10-26 16:42
Amy Coney Barrett. Bild: Ken Cedeno/TT/AP
Amy Coney Barrett.
Puffetikett
Dagens ETC

Vetenskapsjournalister i protest 
mot Amy Coney Barrett

Fler än 70 välrenommerade vetenskapsjournalister och författare har signerat en protest mot utnämningen av domaren Amy Coney Barrett till Högsta Domstolen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den federala domaren Amy Coney Barrett nominerades i september av president Donald Trump att efterträda nyligen bortgångna Ruth Bader Ginsburg i USA:s Högsta domstol.

Amy Coney Barrett har under karriären inte gjort någon hemlighet av sitt abortmotstånd och har intagit konservativa positioner även i andra frågor om exempelvis rätten att bära vapen.

Efter utfrågningarna av Coney Barrett i senatens justitieutskott tidigare denna månad står det klart att Coney Barrett även tillhör klimatkrisskeptikerna. På en fråga från Senator Kamala Harris om hon anser att klimatkrisen är ett faktum och ett hot mot livets förutsättningar, svarade Coney Barrett att ”klimatförändringarna är en omtvistad fråga som är föremål för debatt” och att hon inte tänkte uttrycka en offentlig åsikt i en fråga som är ”politiskt kontroversiell”.

Risk för jäv

Nu har ett drygt 70-tal författare och vetenskapsjournalister publicerat en protest mot utnämningen av Coney Barrett.

Undertecknarna frågar sig hur domare Coney Barrett kan döma i frågor som rör ansvaret för pågående klimatkris om hon inte erkänner krisen som ett vetenskapligt bevisat faktum. ”Svaret är att hon inte kan det”, skriver de.

De påminner också om att Amy Coney Barrett redan tvingats förklara sig jävig i flera mål som rört oljebolaget Shell, då hennes far arbetat länge som jurist på företaget, och framhåller att faderns tidigare position som ordförande för landets ledande fossillobby American Petroleum Institute ökar risken för jäv även i framtiden.

”Domare Coney Barrett har visat en djup oförmåga att förstå den ekologiska krisen i vår tid, och därmed så möjliggör hon den”, skriver undertecknarna.