USA-valet 2020.

2020-10-18 15:19
  • Milisen Michigan Home Guard. Bild: Matthew Dae Smith/TT/AP
    Milisen Michigan Home Guard.
  • En högermilis misstänks ha planerat att kidnappa Michigans guvernör,  demokraten Gretchen Whitmer.  BILD:Michigan Office of the Governor/AP
    En högermilis misstänks ha planerat att kidnappa Michigans guvernör, demokraten Gretchen Whitmer.
Puffetikett
Dagens ETC

Varningen: Milisgrupperna är USA:s största terrorhot

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Beväpnade miliser

USA och Kanada finns flera hundra organiserade och beväpnade miliser, ett fåtal är nationella, de flesta delstatliga eller lokala.

Organisationen Southern Poverty Law Center, SPLC, en oberoende organisation för mänskliga rättigheter, beräknar antalet väpnade miliser i USA till mellan 334 (2011) och 165 (2016).

De största är de nationella miliserna Oath Keepers och 3 Percenters, med flera tusen anslutna.

Bland de lokala och delstatliga finns Michigan militia, Hutaree, Missouri milititia, Milititia of Montana, Texas light foot militia, Ohio defence force och en rad andra.

Förutom miliser finns det en rad högerextrema organisationer med våld som en viktig beståndsdel. En av de mest framträdande är Proud Boys, som är verksam både i USA och Kanada. Proud Boys betecknas av FBI som en extremistgrupp och av SPLC som en hatgrupp.

Proud Boys är liksom många av hatgrupperna rasistiska, kvinno- och hbtq-hatiska och bara öppna för män. De känns igen på röda Make America Great Again-kepsar, och svarta Fred Perry-tröjor med gula streck.

De har i sina valspråk lagt till president Trumps maning till dem under valdebatten: ”Stand Back, Stand By” (ungefär Dra er tillbaka, men var beredda).

Det som hittills räddat USA från milisaktioner är en kombination av att de varit dåligt organiserade och i hög grad bestått av människor med sociala problem, samt att FBI och andra myndigheter i hög grad infiltrerat dem och haft kännedom om deras planer.