Utrikes.

2014-02-20 10:30

Vapenvilan redan bruten i Kiev

Kravallerna i Ukrainas huvudstad Kiev fortsattäter, trots att president Janukovytj och oppositionen enades om vapenvila på onsdagskvällen. Samtidigt sprider sig oroligheterna över landet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Torsdagen var en nationell sorgedag i Ukraina för de 28 människor som hittills har dött i våldsamheterna. Men sammandrabbningarna mellan oppositionella och polisen fortsätter på Maidantorget i Kiev, med bensinbomber och vattenkanoner. Minst 35 personer har dödats i dag, enligt Kyiv Post. Demonstranterna har enligt uppgift tillfångatagit 50 poliser.

Samtidigt fortsätter upproret att sprida sig över landet. I flera städer har aktivister tagit över officiella byggnader som polisstationer och domstolar. I Lviv i västra Ukraina har flera hundra demonstranter ockuperat polishuset, och enligt uppgifter till Euronews ska 500 vapen ha stulits från polisens vapenförråd. Janukovytj har flyttat många poliser till Kiev från resten av landet. Det lämnar fältet öppet för protesterna i resten av landet.

Både EU och USA överväger sanktioner mot Ukrainas regering med anledning av våldet mot demonstranterna. Barack Obama sa i ett uttalande att han håller den ukrainska regeringen som huvudansvarig för våldet, och varnade Janukovytj för att dra in militären i konflikten.

På torsdagen kritiserade Obama även Rysslands president Vladimir Putin för hans stöd till regimerna i Ukraina och Syrien. Det ryska utrikesministeriet fördömde i går den ukrainska oppositionen, som de menar bär skulden till blodbadet. ”Vi kommer använda allt vårt inflytande för att fred och lugna ska råda", skriver utrikesministeriet i ett uttalande.