Utrikes.

2020-10-20 10:40
Luis Arce, ledare för Bolivias socialistparti Mas. Bild: Juan Karita/AP/TT
Luis Arce, ledare för Bolivias socialistparti Mas.
Puffetikett
Dagens ETC

Vänstern går mot storseger i Bolivia

Även om alla röster ännu inte räknats ser Bolivias socialistparti Mas och dess kandidat Luis Arce ut att ha tagit hem segern i presidentvalet. 

– Vi har återvunnit demokrati, var några av Luis Arces första ord till folket. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bolivias socialistparti Mas ser ut att ha vunnit en jordskredsseger i Bolivias presidentval. Enligt preliminära röstsiffror ska vänsterkandidaten Luis Arce ha över 52 procent av rösterna, detta trots att opinionsundersökningar inför valet tydde på att det skulle krävas en andra valomgång för att vaska fram en vinnare.

– Vi har återvunnit demokrati, sade Luis Arce i ett offentligt tal på måndagens morgon enligt Washington Post. 

– Vi lovar att hålla vårt löfte om att jobba för och förverkliga vårt politiska program. Vi kommer att regera för alla bolivianer och inrätta en regering för nationell enighet.

Erkände seger

Landets övergångspresident, den USA-stödda Jeanine Áñez Chavez, påminde i en tweet att rösterna ännu inte räknats klart, men erkände ändå Luis Arces seger genom att gratulera honom och skicka med en vädjan om att styra landet med demokrati i åtanke. 

Luis Arce är före detta finansminister och tidigare allierad med förre presidenten Evo Morales, som tvingades i landsflykt till Argentina 2019 efter att ha anklagats för valfusk. Huruvida Morales nu återvänder till Bolivia är oklart. Flera rättsprocesser väntar i hemlandet, bland annat en där han anklagas för att ha haft sex med minderåriga flickor.

Någon politisk comeback för Morales är dock inte att vänta. Luis Arce tros till exempel ha vunnit i popularitet på att distansera sig från sin företrädare. 

– Kamrat Evo Morales var på sin tid det vitala elementet, huvudrollsinnehavaren. Men nu anser vi att vår kamrat bör vila medan vår broder Luis Arce tar befälet, säger David Apaza, ledare inom Mas i staden El Alto, till The Guardian.

Fakta

I skrivande stund ser Luis Arce ut att ha fått 52,4 procent av rösterna medan mittenkandidaten Carlos Mesa ligger på 30 procent och högerpopulisten Luis Fernando Camacho på 14,1 procent.