ANALYS.

2020-09-30 08:40
Bild: Olivier Douliery/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

USA: Hetsig debatt mellan kandidaterna – Trump bad fascistgrupper ”avvakta”

Trumps strategi i den första tv-debatten var främst att avbryta Biden. Han uppmanade också fascistgruppen Proud boys att stå tillbaka och avvakta –  istället för att ta avstånd från dem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Natten mellan tisdag och onsdag svensk tid hölls den första presidentvalsdebatten mellan Donald Trump och Joe Biden. Det mest uppseendeväckande var att president Trump inte bara lät bli att ta avstånd från extremhögern men även verkar vilja att åtminstone en del grupper är redo att ingripa. När Trump pressades att ge besked om hur han ställer sig till vit makt-grupper och miliser ville presidenten ha exempel på en grupp. Biden nämnde Proud boys som av Anti Defamation League beskrivs som en våldsam, nationalistisk, islamofobisk, misogyn hatgrupp.

– Proud boys, stå tillbaka och avvakta. Men jag måste säga att någon måste göra något åt antifa och vänstern för det här är inget högerproblem. Det är ett problem inom vänstern, svarade Trump.

Under natten uppdaterade Proud boys sin logotyp med Trumps ord ”Stand back, stand by”, en tydlig signal om att de tagit till sig presidentens budskap.

Det första ämnet för kvällen var Högsta domstolen och republikanernas plan att tillsätta den konservativa Amy Coney Barrett innan valet. Det blir isåfall Trumps tredje utnämning till HD under de fyra åren vid makten.

– Det är enkelt, vi vann valet. Jag är vald för fyra år och inte tre, var Trumps främsta motivering till att gå vidare med utnämningen så nära inpå valet.

Joe Biden beskrev Amy Cohen Barret som ett hot mot både Roe vs Wade (domslutet som gör det olagligt för delstater att förbjuda abort) och Obamacare, som hon tidigare bedömt som oförenlig med konstitutionen.

Donald Trumps strategi var annars att prata i munnen på Joe Biden så mycket som möjligt. Joe Biden verkade ett tag lite överväldigad med återfick fotfästet och visade tålamod och fokus utan att låta Trump dundra på helt oemotsagd. Efter en stund markerade han också genom ett “kan du hålla käften?” till Trump som han även kallade clown vid några tillfällen.

Moderatorn, Fox News Chris Wallace, stretade på och försökte säga till på skarpen men lyckades aldrig få kontroll över situationen. På Twitter undrade folk om det var dags att kalla in nationalgardet för att återställa ordningen i debatten, en blinkning till Trumps hot om att slå ner på demonstrationer.

”Värsta jag sett”

ABC:s George Stephanopoulos beskrev debatten som ”Den värsta presidentdebatt jag någonsin sett”. CNN:s Jake Tapper målade upp en bild av ”en oreda i ett brinnande kaos i en tågolycka”.

Enligt en undersökning från CBS under debattkvällen kände 69 procent av tittarna sig ”irriterade” efter debatten, medan bara 17 procent kände sig ”informerade”. 

Rädslan för att Biden skulle göra misstag och verka virrig var stor inför debatten men han klarade sig bra. Trumps aggressiva strategi verkade snarare göra honom mer på hugget än tvärtom.

Två dagar innan debatten släpptes New York Times granskning av Trumps deklaration vilken visade att affärsmannen inte har betalt någon inkomstskatt tio av de senaste femton åren. 2017 betalade han 8 000 kronor i statlig skatt. Trump använde en väl beprövad strategi och beskrev det helt enkelt som “fake news”.

När klimatfrågan kort togs upp i slutet av debatten intygade Trump som vanligt att han vill ha ren luft och rent vatten men att vetenskapen inte vet hur klimatförändringarna sker. Trump pressade sedan Biden kring förslag om sjukvårdssystemet och klimatet från mer progressiva demokrater. Joe Biden poängterade att han inte stöder Green new deal utan sin egen klimatplan.

– Just nu är jag det Demokratiska partiet, sa Biden.

– Du förlorade precis vänstern, kommenterade Trump.

Vilken betydelse har debatterna för hur folk röstar?

Inte särskilt stor om man ser till att nio av tio väljare säger att de redan bestämt sig. Många tittar dock, den första debatten mellan Clinton och Trump 2016 sågs av rekordmånga 84 miljoner på tv och många fler på nätet.

Biden framstod klart som den mer sympatiska men för dem som är tveksamma till att alls rösta ökade den här stökiga debatten knappast motivationen – vilket är till Trumps fördel. Två debatter återstår nu: 15 och 22 oktober.