Utrikes.

2014-02-22 18:43
Julia Tymosjenko, oppositionsledare, rapporteras vara frigiven och på väg till Kiev. Bild: Darko Bandic/AP
Julia Tymosjenko, oppositionsledare, rapporteras vara frigiven och på väg till Kiev. Bild: Darko Bandic/AP

Ukrainas parlament har avsatt Janukovytj

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idag har president Viktor Janukovytj avsatts med omedelbar verkan. Nyval ska hållas 25 september. Men politiker i landets östra och södra delar vägrar respektera beslutet.

Beslutet i parlamentet togs med sådan majoritet att det konstitutionellt är bindande och omedelbart, rapporterar BBC. Presidenten är avsatt. Nyval ska hållas 25 maj – samma datum som EU går till val.

Viktor Janukovytj framträdde i tv före voteringen. Han kallade då händelseutvecklingen en ”kupp” och förklarade att han inte tänker ge vika, i egenskap av ”lagligt vald president”. Han jämförde det som nu sker med nazister maktövertagande på 1930-talet.

Parlamentet har inte bara förklarat presidenten avsatt. Där har under dagen även ansvariga för centrala polisiära och militära styrkor – inklusive kravallpolis och fallskärmstrupper – gett löften om att de inte tänker vara delaktiga i konflikten.

”Vi vill bevara landet”

Samtliga ledamöter var inte på plats. Många av dem från Ukrainas östra och södra delar håller istället ett separat möte i staden Kharkiv, nära gränsen till Ryssland, och där ska även Viktor Janukovytj befinna sig.

Mötet har varit planerat sedan länge. Men har kommit att handla om utvecklingen i Kiev. Kharkivs guvernör hävdar att parlamentet saknar legitimitet, men tillbakavisar för nyhetsbyråer att han och andra skulle verka för att splittra Ukraina:

– Vi vill bevara landet.

Samtidigt kallas oppositionen för ”fascister” och de lokala guvernörerna, lojala till Viktor Janukovytj, lovar att ”ta ansvar för att skydda den konstitutionella ordningen, medborgarnas rättigheter och säkerheten i våra territorier”.