Utrikes.

2020-09-28 11:26
  • Ett jämnt lopp är att vänta mellan Donald Trump och Joe Biden, hela vägen fram till valdagen. Foto: TT/AP
    Ett jämnt lopp är att vänta mellan Donald Trump och Joe Biden, hela vägen fram till valdagen.
Puffetikett
Dagens ETC

Trump knappar in – men nya ”svängstater” kan avgöra

Demokratiska presidentkandidaten Joe Biden är enligt de senaste mätningarna fortfarande i ledning mot Donald Trump. Men ett jämnt lopp är troligen att vänta ända fram till valdagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den demografiska förflyttningen i landet, en ökad del av befolkningen som studerat på universitetet och vita personers ökade ovilja att rösta på Trump är några faktorer som kan leda till en demokratisk vinst i det amerikanska presidentvalet, enligt analyser från The Cook political report och Politico.

– Det är en stor, stor svängning. Vad Biden gör bland vita är mer än att kompensera glidningen bland icke-vita. Receptet är väldigt annorlunda den här gången, säger Lee Miringoff, chef för Marist College Institute for Public Opinion till Politico.

Trots att Biden har hållit en stabil ledning nationellt över Trump under nästan hela valkampanjen är det ändå svårt att säga vad den 3 november kommer utmynna i för resultat. Trump har under de senaste veckorna klättrat i opinionsmätningarna och i vissa svängstater, det vill säga stater som pendlar mellan att rösta demokratiskt och republikanskt, skiljer sig resultatet bara marginellt.

Pekar mot ett jämnt val

Framförallt är det åtta sväng­stater som avgör valet: Florida, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Wisconsin och Iowa, som alla svängde till Trumps fördel 2016 från att ha röstat på Obama i valet 2012. Dessutom ser North Carolina och Arizona, som länge varit republikanska stater, nu ut att kunna svänga till Demokraternas fördel.

Opinionsmätningarna, framför allt i svängstaterna, har en viss osäkerhet som måste tas med i beräkningen. 2016 var exempelvis stödet för Trump väsentligt underskattat.

I den senaste nationella opinionsmätningen från 22 september ligger Biden på 50,6 procent och Trump på 43,2 procent. Men Trump knappar in.

I Florida har Biden en ledning med 48 procent av rösterna mot Trumps 46,4 procent. Så sent som för en månad sedan var gapet nästan 6 procentenheter. Florida har 29 rösträtter, tredje flest i landet, och är därför en viktig stat att vinna över.

Samma mönster i flera stater

I juli låg Bilden nästan åtta procentenheter över Trump i Pennsylvania. Nu leder Biden med 49,6 procent i jämförelse med 44,9 procent för Trump. Trots att Biden vunnit i varje opinionsmätning i år finns en rädsla hos det demokratiska väljarna för att valet 2016 ska upprepas – då vann Trump med endast en procent av rösterna. Pennsylvania har 20 rösträtter.

Ohios opinionsmätningar har varit mer rörliga än nästan någon annanstans i USA. Just nu leder Trump knappt med 47,4 procent mot Bidens 46,4 procent. Det kan jämföras med slutet på juni då det var Biden som ledde, med 48,8 procent mot Trumps 45,9. Ohio har 18 rösträtter.

North Carolina är en av de svåraste staterna att avgöra utfallet på förhand, enligt många politiska analytiker. För tillfället leder Biden knappt med 47,5 procent mot 46,3 procent för Trump. En anledning till varför staten är så svårbestämd handlar om att populationen växt enormt de senaste åren med 1,3 miljoner nya röster sedan 2016. North Carolina har 15 rösträtter.

Även Minnesota och Georgia pekats ut som möjliga svängstater som de senaste två åren pendlat mot Demokraternas håll.

Systemet för rösträtter

I USA röstar medborgarna i varje stat men det är utvalda personer i staten (electoral votes) som röstar direkt på presidenten. Totalt finns 538 utvalda personer i landet och den som har en majoritet av 270 av dessa röster vinner valet. Att Hillary Clinton hade flest personröster 2016 spelade därför ingen roll eftersom att Trump fick fler rösträtter från staterna han vann. I Florida vann Trump exempelvis med endast 2,2 procent över Clinton men fick samtliga 29 rösträtter.

Fler svängstater

I Michigan vann republikanerna 2016 med bara 10 704 röster. Nu leder Biden med 50 procent mot Trumps 42,5 procent. Michigan har 16 rösträtter.

I Wisconsin var det endast 23 000 röster som avgjorde till republikanernas fördel i valet 2016. Här har demokraterna varit aktiva under valrörelsen och leder nu med 50 procent mot republikanernas 43,7 procent. Wisconsin har tio rösträtter.

I Iowa skiljer sig resultatet med mindre än en procentenhet. Trump leder med 46,2 procent mot Bidens 45,8 procent. Iowa har sex rösträtter.

I Arizona leder Biden med 48,5 procent mot Trumps 44,7 procent. Experter tror att den växande latino­befolkningen kan vara till Bidens fördel i den tidigare långvarigt republikanska staten. Arizona har elva rösträtter.