USA-valet.

2020-10-06 09:45
Rashida Tlaib, invald i kongressen tack vare en kampanj med Democratic socialists of America talar i Washington i april i år.  Bild: TT
Rashida Tlaib, invald i kongressen tack vare en kampanj med Democratic socialists of America talar i Washington i april i år. 
Puffetikett
Dagens ETC

Så vill amerikanska socialister reformera polisen

Democratic socialists of America (DSA) växer så det knakar, stärkt av framgångarna med att få Alexandria Ocasio-Cortez and Rashida Tlaib valda.

Nu intensifierar organisationen sina kampanjer inför presidentvalet. Inte minst i Detroit där man kräver polischefens avgång.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Både för DSA-avdelningarna i Detroit och i New York är en reformering av polisen ett av de viktigaste kraven. Man vänder sig både mot de stora ekonomiska anslag som polisen får och den strukturella rasism som råder inom kåren.

Efter demonstrationerna i Louisville i samband med att stadens poliser frikändes för att ha skjutit en svart kvinna, Breonna Taylor, i sitt hem gick Detroits svarte polischef Mike Craig ut i tv-kanalen Fox news och hävdade att protesterna var finansierade av marxistister för att underminera regeringen:

– Protesterna är kooordinerade. Allt är planerat och finansierat. De är ute på uppdrag och det handlar inte om Breonna Taylor eller George Floyd. Deras agenda är marxistisk ideologi, sa Mike Craig i högerprogrammet Fox & friends.

Stöd av Trump

Craig fick direkt stöd av Donald Trump som twittrade att ”han är fantastisk”. Men däremot fördömde Rashida Tlaib, invald i kongressen med en DSA-kampanj, polischefen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– När människor sörjer Breonna Taylor och är i tårar över orättvisan att en svart kvinna blir skjuten av polisen sex gånger i sitt eget hem så går vår polischef ut och säger att marxistisk ideologi bär skulden, sa hon.

Tvinga fram förändring

Detroitpolisen har fått mycket kritik över att ha använt ett överskott av våld när de slagit ned demonstrationer organiserade av Black lives matter. Detroit är den största staden i USA som har en majoritet av svarta invånare.

Både i Detroit och New York vill starka krafter inom det demokratiska partiet, som styr bägge städerna, minska anslagen till polisen och istället tvinga polismyndigheten att bekosta en rad utbildnings­program och nya sätt att arbeta istället för att satsa stora pengar på att militarisera polisen.

I östra USA har under en längre tid polisen stärkts och det är idag en mycket större polistäthet där än i exempelvis Kalifornien.

Efterlyser sociala insatser

Understödda av DSA har det demokratiska partiet i delstatssenaten lagt fram ett paket med omfattande polisreformer i Michigan. Bland annat kräver man att stort samarbetskontor mellan socialarbetare och poliser ska inrättas.

Målet är att polismyndigheterna ska anställa en rad socialarbetare, psykologer och socionomer för att arbeta direkt med människor som har mentala problem, är missbrukare, hemlösa och står utanför samhället. Kontoret ska också ha som uppgift att koordinera sociala insatser med polisarbete.

– Det är klart att efter morden på George Floyd och Breonna Taylor och så många andra så måste vi genomföra ett trygghetsarbete och se över hur polisen agerar i våra olika stadsdelar, säger delstatssenatorn Stephanie Chang från Detroit.

– Vi måste skapa nya sätt för polis och myndigheter att genomföra ett fungerande polisarbete.

Paketet innehåller också omfattande utbildning för poliser och olika möjligheter att kunna avskeda poliser som missköter sig.

Democratic socialists of America (DSA)

Den största socialistiska organisationen i USA med 70 000 medlemmar för­delade på 181 avdelningar.

2013 var medianåldern för medlemmarna 68 år, men 2017 hade den sjunkit till 33 år.

I november blev DSA-medlemmarna Alexandria Ocasio-Cortez and Rashida Tlaib invalda i kongressen för Demokraterna.