Utrikes.

2020-10-02 15:07
USA:s president Donald Trump har testat positivt för covid-19. Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s president Donald Trump har testat positivt för covid-19.
Puffetikett
Dagens ETC

Så påverkar Donald Trumps corona USA-valet

USA:s president Donald Trump har testat positivt för covid-19. Beskedet slog ned som en bomb i ett USA som förbereder sig för ett val om en dryg månad. Valet kommer med all sannolikhet att hållas den 3 november, men Trumps hälsotillstånd är ännu ett orosmoment i ett minst sagt turbulent valår.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Oavsett hur Donald Trump påverkas av covid-19 kommer diagnosen att påverka kampanjerna inför valet. Trump måste nu isolera sig i Vita huset tillsammans med frun Melania, vilket innebär att han inte kan närvara vid sina planerade valmöten, varav ett var planerat i Orlando, Florida ikväll.

Trumps personliga läkare Sean Conley har i ett uttalande sagt att paret Trump mår bra just nu.

Om Donald Trump inte drabbas särskilt hårt av viruset är det främst hans kampanj som påverkas av diagnosen. Att han har fått ställa in möten kan få en negativ effekt, men flera bedömare anser att ett lindrigt fall av covid-19 kan stärka Trump i väljarbasen och användas av honom dels som ett bevis på att hans styrka och dels för att visa att viruset inte är så farligt, någonting som Trump har påstått sedan i januari. Det mest sannolika är så klart att Donald Trump inte blir allvarligt sjuk, men flera faktorer, däribland hans ålder och övervikt, kan innebära att han drabbas hårdare av viruset än andra.

Oavsett hur sjuk Trump blir är det mycket osannolikt att valet skjuts fram. Det är teoretiskt möjligt att ändra på valdatumet, men det kräver en lagändring som måste röstat igenom i kongressen, enligt ABC. Där har Demokraterna en majoritet i underhuset som troligtvis skulle användas för att blockera ett sådant förslag även om Republikanerna ville skjuta på valet – vilket de troligtvis inte vill. En ny president måste sedan ändå väljas så att hen kan ta plats i Vita huset vid lunch den 20 januari – det står i konstitutionen och kan alltså inte ändras genom en enkel omröstning. Om valet skulle försenas kan det därmed inte försenas med särskilt mycket.

Skulle Donald Trump bli allvarligt sjuk och behöva dra sig ur valet, eller om han skulle dö av viruset, finns regler inom det republikanska partiet för hur en ny kandidat väljs. Den 168 medlemmar stora Republican national committee kan välja att själva utnämna en ny presidentkandidat eller att åter kalla in partikongressen som hölls i augusti.

Det har aldrig hänt förut att en amerikansk presidentkandidat har dött eller av andra skäl hoppat av en kampanj så här nära ett val. Hillary Clinton blev sjuk i lunginflammation i september 2016, men fortsatte kampanja. Franklin D Roosevelt är troligtvis den presidentkandidaten som har varit sjukast under slutskedet av sin kampanj 1944, när en läkare som undersökte honom drog slutsatsen att han troligtvis skulle dö om han valdes in igen. FDR vann valet och dog sedan av stroke tre månader efter att att mandatperioden började. Vicepresidenten Harry S Truman fick då ta över.

En stor utmaning om Trump inte skulle kunna ställa upp i valet är att amerikanerna redan har börjat rösta och alla valsedlar är tryckta. Det innebär viss förvirring kring huruvida delstaternas lokala styren hanterar röster på en kandidat som inte längre är valbar. I vissa delstater finns regler, men i andra är det oklart vad som händer med elektorerna när de inte längre kan lägga sina röster på kandidaten de är bundna att rösta på.

”Om vi har sådan otur att en presidentkandidat dör eller blir oförmögen att ställa upp så här tätt inpå ett val följs det troligtvis av osäkerhet och rörighet. Under det gammalmodiga valkollegiet (electoral college) kan det också lämna utrymme för politiska spel”, skriver Rick Hasen, juridikprofessorn och röstningsexpert vid UC Irvine, enligt Los Angeles times.