Utrikes.

2021-01-21 11:02
Amanda Gorman. Bild: Patrick Semansky/TT/AP
Amanda Gorman.
Puffetikett
Dagens ETC

Så hyllas 22-åriga poeten Amanda Gorman efter installationen

Amanda Gorman, en 22-årig poet från Los Angeles, var den klarast lysande stjärnan vid Joe Bidens installationsceremoni. Se varför hon hyllas här.

Det var ingen brist på stjärnor på plats under Joe Bidens installationsceremoni i Washington, DC. igår. Men namnet på allas läppar efter ceremonins slut var varken Lady Gaga eller Jennifer Lopez utan Amanda Gorman, ett namn som tillhör en 22-årig poet från Los Angeles. 

Gorman är inte den första poeten att framföra en dikt under en installationsceremoni, men hon är med viss marginal den yngsta. Dikten, som skrevs efter attacken mot Kapitolium den 6 januari, tog upp samma teman som nya presidenten Joe Biden – enighet, läkande, sorg och hopp, smärta och kraft. Det förflutna måste konfronteras innan landet och dess medborgare kan läka.

”Var kan vi finna ljus i den här oändliga skuggan?”

Så löd frågan som inledde dikten. Hon fortsatte genom att säga att ”gryningen är vår innan vi märkte av det. På något sätt klarar vi av det. På något sätt lyckades vi stå emot och blev vittne till en nation som inte är trasig men bara ofärdig.”

Dikten, och Gorman själv, hyllades efter framträdandet – inte minst av Oprah Winfrey, som twittrade att hon ”aldrig har varit stoltare över att se en till ung kvinna resa sig”. Se hela dikten här.