Utrikes.

2014-01-31 04:55
 • Ett av regeringskritikernas största läger ligger mitt i Bangkoks mest fashionabla shoppingdistrikt. Här samlas varje kväll tusentals för att visa sitt stöd till protestledaren Suthep Thaugsuban. Visselpiporna är proteströrelsens signum. Bild: Jonas Grazer
  Ett av regeringskritikernas största läger ligger mitt i Bangkoks mest fashionabla shoppingdistrikt. Här samlas varje kväll tusentals för att visa sitt stöd till protestledaren Suthep Thaugsuban. Visselpiporna är proteströrelsens signum.
 • För turisterna liknar ”Bangkok shutdown” mest en folkfest. Men risken är stor att våldet eskalerar under valhelgen. Bild: Jonas Grazer
  För turisterna liknar ”Bangkok shutdown” mest en folkfest. Men risken är stor att våldet eskalerar under valhelgen.
 • ”Yingluck ut!”. Oppositionen tänker inte kompromissa om kravet på premiärministerns avgång. Bild: Jonas Grazer
  ”Yingluck ut!”. Oppositionen tänker inte kompromissa om kravet på premiärministerns avgång.
 • Bangkoks parker och grönområden har förvandlats till tältläger. De flesta som bor där kommer från landets fattiga södra provinser. De känner sig förbisedda av regeringens fokus på sitt maktcentra i norr och nordost. Bild: Jonas Grazer
  Bangkoks parker och grönområden har förvandlats till tältläger. De flesta som bor där kommer från landets fattiga södra provinser. De känner sig förbisedda av regeringens fokus på sitt maktcentra i norr och nordost.
 • Rörelsen som vill störta regeringen stöds till stor del av Bangkoks ekonomiska elit. De konservativa upplever att den traditionella maktbalansen hotas–regeringens stöd till risbönderna har skapat en växande medelklass i landsorten. Bild: Jonas Grazer
  Rörelsen som vill störta regeringen stöds till stor del av Bangkoks ekonomiska elit. De konservativa upplever att den traditionella maktbalansen hotas–regeringens stöd till risbönderna har skapat en växande medelklass i landsorten.

Protesterna i Thailand är de rikas revolt

Regeringskritiska Gulskjortorna förbereder protester för att stoppa söndagens nyval. De tillhör en välbärgad minoritet lojal med landets traditionella maktelit. På andra sidan står rödskjortorna redo för att möta demonstranterna. Bangkok riskerar att gå en våldsam valhelg till mötes.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under de senaste åren har omvärlden sett flera exempel på hur marginaliserade och misshandlade samhällsklasser rest sig mot auktoritära regimer. Men den bilden är inte helt lätt att förena med scenerna som utspelas under oppositionens självutnämnda ”folkets revolution” på Bangkoks gator. Bland den thailändska huvudstadens lyxiga varuhus och i de frodiga regeringskvarteren har demonstranterna under de senaste veckorna blockerat genomfartsleder och regeringsbyggnader. Med ”Bangkok shutdown”, som blockaden kallas, försöker de lamslå statsapparaten för att tvinga fram premiärminister Yingluck Shinawatras avgång.

Elva statskupper

Kuppförsöket mot Thailands regering är långt ifrån det första i landets historia. Sedan 1932 har elva fullbordade statskupper, och sju försök, genomförts, vilket ger Thailand ett inte alltför hedervärt världsrekord. Men även om en viss del av ”Bangkok shutdowns” anhängare utgörs av tillresta invånare från landets fattiga provinser i söder så handlar inte proteströrelsen om de utsatta thailändarnas resning för ökad jämlikhet och demokrati. Enligt en undersökning av organisationen Asia Foundation har de som stödjer demonstrationerna det betydligt bättre ställt än den genomsnittlige thailändaren. 85 procent av demonstranterna har en högre utbildning, och en tredjedel av dem tjänar över motsvarande 150 000 kronor per år–vilket är ungefär sju gånger mer än minimilönen i Thailand.

– Utlänningar kanske tycker att vi är odemokratiska. Och egentligen är det nog inte rätt att avsätta en premiärminister som är folkvald. Men det här är det enda sättet för oss att bli kvitt Shinawatra-regeringen, säger Yelda, en pensionerad butiksägare.

Hon var en av tusentals som på tisdagskvällen slöt upp för att lyssna till proteströrelsens ledare Suthep Thaugsuban, en veteranpolitiker och tidigare parlamentariker för landets största oppositionsparti Demokratiska partiet, på scenen i en korsning i centrala Bangkoks fashionabla shoppingdistrikt som tagits under belägring. Yelda ger uttryck för den frustration som hon delar med Thailands konservativa och den traditionella makteliten i Bangkok. Deras politiska motståndare, familjen Shinawatra, leds av premiärminister Yinglucks äldre bror Thaksin Shinawatra, en av landets mest populära politiker någonsin. Affärsmannen Thaksin, som byggde sin förmögenhet inom telekombranschen, var själv tidigare premiärminister men avsattes genom en militärkupp 2006. Kritikerna menar att det fortfarande är han som styr Thailand från sin exil i Dubai.

Ändrad maktbalans

Den politiska oron i Thailand handlar bland annat om hur landets maktbalans ändrats sedan Thaksin gjorde entré i politiken i mitten av 1990-talet. Han hade insett att de fattiga och försummade bondesamhällena i de folkrika provinserna i norr och nordost utgjorde en potentiell väljarbas. Med en riktad politik som utlovade allmän sjukvård, förbättrad infrastruktur och generösa subventioner blev han snart anklagad för populism av motståndarna. Men satsningarna vann landsortsbefolkningens förtroende. Och det har lett Shinawatra-alliansens parti till jordskredssegrar i varje val sedan 2001.

Eftersom oppositionen representerar en minoritet av befolkningen och inte kan vinna makten genom allmänna val vill de nu ersätta regeringen med ett ”folkets råd”–en församling som de utser själva och som ska ändra grundlagen. Hittills har tio människor dödats och hundratals skadats i attentat mot demonstranterna och sammandrabbningar mellan de olika lägren sedan oktober förra året. Risken är stor för att våldet eskalerar under helgen inför nyvalet som premiärminister Yingluck utlyste i december och som äger rum på söndag.

– Jag uppmanar er alla att på alla tänkbara sätt förhindra valet på söndag, utropade protestledaren Suthep på tisdagskvällen och möttes av sina anhängares jubel.

200 000 poliser bevakar

Hittills har regeringen agerat passivt och inte låtit polisen ingripa fysiskt mot demonstranterna, trots att arresteringsorder har utfärdats mot flera av regeringskritikernas ledare, för uppvigling till uppror mot staten. Men 200 000 poliser är utkommenderade för att bevaka vallokaler runtom i landet på söndag.

De så kallade rödskjortorna, som stödjer regeringen, har planerat landsomfattande manifestationer under fredagen. Men en av rörelsens ledare, Tida Tawornseth, har lovat att man ska lämna Bangkok i fred, för att undvika konfrontation med regeringskritikerna. Invånarna i en av rödskjortornas enklaver, i Bangkoks fattiga och ständigt växande slumområde Klong Toey, väntar nu på sina ledares order om motdemonstrationer på huvudstadens gator.

– Folk har strukit sina röda tröjor och har sin packning klar. Vi är redo när våra ledare säger åt oss mobilisera, säger Sri Trang, där hon står vid sitt lilla gatukök i en av Klong Toeys smala gränder.

Hon är en medelålders kvinna som tillhör den innersta kretsen av rödskjortornas ledningsgrupp i området. För fyra år sedan var det rödskjortorna som ockuperade Bangkok i protest mot den regering som utsetts efter militärkuppen mot Thaksin Shinawatra. Då lagade och sålde Sri Trang mat till demonstranterna för att visa sitt stöd. Nu kan hon bara vänta och se på när det parti som hon varit med och röstat fram kämpar för att hålla sig kvar vid makten.

Bland rödskjortorna råder en frustration över att regeringen inte agerat med kraft för att stoppa oppositionens blockad av Bangkok och deras sabotage av förberedelserna inför helgens nyval. I söndags hindrade demonstranterna Bangkok-bor från att rösta i förvalet, som hade arrangerats för dem som av olika skäl inte kan delta den 2 februari. En protestledare sköts ihjäl i ett tumult som uppstod vid en av vallokalerna utanför Bangkok. Före klockan tre på eftermiddagen hade demonstranterna lyckats stänga ner samtliga 50 vallokaler i huvudstaden.

– Den här dagen såg Thailand och resten av världen proteströrelsens sanna ansikte. De använder kriminella metoder för att förhindra valprocessen, kommenterade Sunai Phasuk, vid människorättsorganisationen Human Rights Watch i Thailand, situationen då.

Kungahuset styr näringslivet

I Klong Toey är läget spänt mellan dem som sympatiserar med de olika politiska lägren. Sri Trang vill av rädsla för sin egen säkerhet inte ställa upp på bild.

– Det är inte bara folk här i området som håller koll på oss. Militären är väl medvetna om vilka vi är. Om de misstänker att vi förbereder motaktioner mot demonstranterna är risken stor att vi blir gripna. Därför vill jag hålla så låg profil som möjligt, säger hon, och fortsätter:

– Thailand är ingen riktig demokrati. De allra flesta politikerna drivs av att skydda sina egna intressen. Korruptionen är utbredd, även inom regeringen. Men de har i alla fall kämpat för att lyfta landsortsbefolkningen ur fattigdom. Det är mer än vad någon politiker inom oppositionen har gjort.

Många befarar att militären, liksom tidigare i Thailands historia, kommer att spela en avgörande roll i den pågående krisen. Traditionellt sett står militären nära den konservativa makteliten och monarkin. Kungahuset äger mycket mark och har stora aktieinnehav i flera av de största nationella företagen, och styr därigenom på många sätt ingångarna till det thailändska näringslivet. För dem alla är familjen Shinawatras upprustning av den fattiga landsbygden, som nu kräver allt större inflytande, ett hot. De regeringstrogna i sin tur menar att oppositionens gatuprotester i Bangkok ytterst syftar till att framkalla sammandrabbningar som ska få regeringen att tappa kontrollen, och framkalla en ny militärkupp.

”Respektera demokratin”

Klart är att rödskjortorna inte kommer att acceptera att deras folkvalda regering störtas igen. Ett införande av oppositionens ”folkets råd” kommer aldrig att tillåtas av de stora folkmassorna ute i landet, säger Sri Trang i slumområdet Klong Toey.

– Folk utifrån landet skulle strömma in till Bangkok, det skulle bli krig på gatorna. Men vi vill inte ha någon konflikt. Vi kräver att demokratin respekteras. Vi ska rösta på söndag och vi kommer att vinna igen, oavsett hur någon försöker stoppa oss.

Maktkampen i Thailand

Telekom-magnaten Thaksin Shinawatra var Thailands premiärminister mellan 2001 och 2006. Han blev snabbt populär bland den fattiga landsortsbefolkningen. Samtidigt utmanade han den traditionella makteliten–royalisterna, militären och överklassen.

Efter korruptionsanklagelser avsattes Thaksin genom en militärkupp 2006 och gick i exil. Thaksins anhängare, så kallade rödskjortor, inledde demonstrationer i Bangkok. Under våren 2010 slog militären, på order av dåvarande vice premiärministern Suthep Thaugsuban, ned på demonstranterna i en blodig offensiv. Omkring 90 civila dödades.

I nyvalet i juli 2011 återtog Shinawatra-lägret makten. Yingluck Shinawatra, Thaksins lillasyster, blev Thailands första kvinnliga premiärminister. Hon har fått mycket kritik för en ekonomisk politik som gynnar landets risbönder genom kraftiga subventioner.