Utrikes.

2020-08-07 11:26
Bild: Hassan Ammar/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Protester i Beirut när missnöjet med regeringen växer

Eldar tändes, butiker vandaliserades och stenar kastades när dussintals arga libaneser demonstrerade nära parlamentsbyggnaden i centrala Beirut i går natt. Missnöjet med Libanons korrupta regering växer och för många har explosionen blivit droppen som fått bägaren att rinna över.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under torsdagskvällen och natten till fredagen samlades regeringskritiska demonstranter vid parlamentsbyggnaden i Libanons huvudstad Beirut. De krävde att regeringen ska avgå.

Enligt statliga nyhetsbyrån National News Agency vandaliserade demonstranterna butiker, tände mindre eldar och kastade stenar mot säkerhetsstyrkorna, som i sin tur svarade med tårgas. Några personer skadades i sammandrabbningen.

Efter explosionen i tisdags är många invånare ilskna och missnöjda med regeringen. På sociala medier läggs arga inlägg upp. De som styr landet har länge anklagats för korruption och inkompetens. The Guardian rapporterar att höstens demonstrationer i landet kan återupptas.

– Vi klarar inte av mer än det här. Nu får det vara nog. Hela systemet måste avgå, säger Mohammed Suyur till The Guardian.

Libanons ambassadör i Jordanien, Tracy Chamoun och parlamentsledamoten Marwan Hamadeh har båda avgått i protest efter explosionen, skriver The Guardian.

– Jag meddelar att jag avgång som ambassadör i protest mot statens försummelse, stölder och lögner, säger Tracy Chamoun till MTV Libanon.

Bör utredas av oberoende part

Många undrar hur 2 750 ton högexplosiv ammoniumnitrat har kunnat förvaras på ett osäkert sätt i huvudstadens hamn i över sex år. Det samtidigt som högt uppsatta personer inom landets myndigheter vetat om det i alla dessa år, enligt dokument som al-Jazeera tagit del av.

President Michel Aoun och premiärministern Hassan Diab har lovat att ställa ansvariga inför rätta. Enligt Reuters har 16 hamnanställda gripits under torsdagen.

Men Amnesty International anser att utredningen av vad som orsakat explosionen måste ske av en oberoende part. De vill att en internationell grupp tillsätts för att ta reda på vad som faktiskt hände. Även Human Rights Watch yrkar på en oberoende utredning för att kunna avgöra orsakerna och ansvariga för explosionen och komma med rekommendationer för hur man hindrar det här från att ske igen.