Utrikes.

2014-02-22 14:04

Presidentens kontor är intaget

Nu på lördagen har demonstranter tagit över byggnader i Kiev som använts av Ukrainas regering. Samtidigt har president Viktor Janukovytj lämnat huvudstaden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En av demonstranterna, Ostap Kryvdyk, säger till nyhetsbyrån Reuters att det inte ska förekomma någon plundring i lokalerna:

– Vi vaktar dem tills nästa president kommer.

Samtidigt har  hundratals aktivister tagit sig till presidentens resident drygt en mil  utanför Kiev. Det är oklart var Janukovytj befinner sig. Men uppgifter inom hans administration gör gällande att han fortsatt är i Ukraina, men i landets östra delar, nära gränsen till Ryssland.

”Går många rykten”

Dagens ETC talar med Masha Kushminki, en av de ukrainare som protesterat på Maidantorget. Hon är inte aktiv inom någon oppositionsgrupp utan har engagerat sig för att hon tycker att regeringen agerat ”odemokratiskt” genom eskalerande våldsanvändning. Idag vet hon inte riktigt vad hon ska tro.

– Är han borta för gott? Janukovytj kan hur som helst inte sitta kvar, det är uteslutet. Men just nu vet jag inte vad som händer. Det går så många rykten.

Hon, liksom många andra, kräver nyval.

– Det får inte bli att någon annan bara tar över. Folket ska välja nästa ledning, annars riskerar Ukraina att falla sönder, säger Masha Kushminski, som nu själv ska bege sig till torget.

Tymosjenko släpps fri

Igår slöts ett avtal mellan regering och opposition, under påtryckning från bland andra EU, och på lördagsmorgonen avgick parlamentets talman. En ny har redan utsetts, med nära kopplingar till fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko.

Hon kan komma att släppas inom kort. Vissa uppgifter, till AP med flera, gör gällande att hon redan är frigiven. Hennes dotter och talesperson säger, enligt Reuters, att hon är ”fri enligt ukrainsk lag”.

Ukraina har också fått en ny inrikesminister, Arsen Avakov, även han allierad med Julia Tymosjenko.

”Fascister nära makten”

Dagens ETC når en representant för organisationen Borotba, som tar ställning mot den växande nationalismen – inte minst mot antisemitiska Svoboda, som är en del av oppositionen och har krav på inflytande om sittande regering faller.

– Janukovytj har begått mord, han måste ställas inför domstol. Men nu oroar vi oss för vad som väntar. Fascister har aldrig tidigare befunnit sig så här nära maktens centrum. Svoboda kan utkämpa gatustrider. De kan våld. Men vad skulle de göra med riktig makt? säger representanten, som inte vill framträda med namn.