Utrikes.

2020-10-13 18:28
Rafał Gaweł. Bild: Czarek Sokolowski/AP
Rafał Gaweł.
Puffetikett
Dagens ETC

Polsk aktivist får asyl i Norge

För första gången på över 30 år erbjuds asyl till en polack. Mannen är dömd för bedrägeri och förfalskning av dokument i Polen, men säger sig vara utsatt för politisk förföljelse. Nu beviljas han politisk asyl i Norge

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Människorättsaktivisten Rafał Gaweł, 47, flydde Polen i januari 2019 tillsammans med sin fru och sin tvååriga dotter. Två dagar efter ankomst i Norge fick han avslag på sin asylansökan, ett beslut som överklagades omedelbart. Detta skriver norska VG.

De brott han dömts för ska ha ägt rumt för flera år sedan och skulle gett honom två års fängelse.

– Jag är den första polacken som lyckats få asyl sedan kommunisttiden. Jag är säker på att det har räddat mitt liv, för om jag hamnat i fängelse hade jag inte kunnat räkna med ett en bra framtid. Jag var hatad av regeringen, säger Gaweł till AP.

Antirasistisk organisation

Rafał Gaweł är chef över organisationen Centrum för övervakning av rasistiskt och främlingsfientligt beteende, som han också grundade. Han menar att domen är en konsekvens av organisationens arbete, som till exempel att de avslöjat kopplingar mellan polska tjänstemän och högerextremister.

När han nu beviljas politisk asyl är det första gången på över 30 år som detta ges till en polack, skriver AP. I och med den nyvunna flyktingstatusen får Gawel, hans fru och hans dotter rätten att stanna i Norge under ett års tid och föräldrarna har tillstånd att arbeta.

Norska immigrationsöverklagandenämnden, UNE, som beslutat i ärendet anser att Gaweł riskerar förföljelse om han skulle återvända till hemlandet.

– UNE får alltså intrycket av att detta fall, med brottsmål som svepskäl, ger tecken av politisk förföljelse från de polska myndigheternas sida, säger Gaweł norska advokat Lukaz Niedzielski till VG.