Utrikes.

2020-09-21 18:30
29 poliser i tyska Essen har avskedats sedan de spridit nazistiska bilder i olika chattgrupper.  Bild: Bernd Thissen/dpa/AP
29 poliser i tyska Essen har avskedats sedan de spridit nazistiska bilder i olika chattgrupper. 
Puffetikett
Dagens ETC

Poliser avskedade för att ha spridit nazistiska bilder

En stor del av polisstyrkan i den tyska staden Essens har avskedats och anklagas för att tillhöra den nazi­anfrätta yttersta högern. Det handlar om 29 personer som i chattgrupper för poliser på nätet har laddat ned bilder på Hitler, hakkors, flyktingar i gaskammare och på skjutna svarta människor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta är bara den senaste av en rad skandaler som visar hur polis och militär har infiltrerats av högerextrema grupper. Delstaten Nordrhein-Westfalens inrikesminister Herbert Reul sade vid en presskonferens att avslöjandena har skakat förtroendet för polisen i staten.

– Detta är en skam för polisen. Vi talar om den absolut värsta och motbjudande typen av neo-nazism, rasism och flyktinghat.

Det handlar om 126 olagliga bilder som laddats ner i fem Whatsapp-grupper som helt eller till största del innefattar poliser. De poliser i grupperna som identifierats, sammanlagt 29 stycken, har tvingats lämna in sina polisbrickor och vapen i väntan på vidare utredning efter 34 gryningsräder på både polisstationer och i privata bostäder.

Dödslistor över motståndare

Under senare tid har antalet fall av organiserade högerextremister inom den tyska polisen och militären mångdubblats. Bland dem finns en rad poliser och militärer som samlat på sig stora mängder vapen och upprättat dödslistor över motståndare. Så sent som i början på veckan gjorde polis en razzia mot en 40-årig tysk soldat som utreds för högerterrorism.

Under många år har tyska politiker förnekat att högerextremister infiltrerat säkerhetsstyrkorna. Man har hela tiden talat om att det bara handlar om enskilda personer. Men nu har myndigheterna kunnat konstatera att det också handlar om storskalig infiltration.

I somras tvingades det tyska försvaret att avveckla ett helt kompani ur ett nationellt tyskt elitförband därför att det styrdes av högerextremister. Försvarsledningen kunde helt enkelt inte lita på det. Detta blev en väckarklocka för den tyska försvarsledningen och underrättelsetjänst­erna har fått förstärkta uppdrag att intensifiera övervakningen av de väpnade styrkorna.

Högerextrem fraktion

I delstaten Hessen har utredningar visat att datorer på polisstationer använts för att sända dödshot till vänsterpolitiker och kända tyskar med invandrarbakgrund. Delstatens inrikesminister har offentligt gått ut med farhågor att det finns högerextrema nätverk inom polisen. Också i München har myndigheterna identifierat en antisemitisk chatgrupp med rötter inom polisen.

Ett problem som man haft och fortfarande har är definitionerna av de högerextrema grupperna. Det tyska främlingsfientliga högerpartiet Alternativ för Tyskland, AfD, har en mycket stark högerextrem fraktion, som kallas just fraktionen. Flera av medlemmarnas verksamheter definieras av tyska säkerhetstjänster som icke-konstitutionella samtidigt som de sitter i Bundestag, den tyska riksdagen, vilket gör frågan mycket känslig.

Krav på utredningar

Både från ledande socialdemokratiskt håll och från de styrande kristdemokraterna har politiker krävt att utredningar mot högerextremister prioriteras.

– Vi måste outtröttligt arbeta med infiltrationen inom polisen och visa nolltolerans mot fienderna till vårt demokratiska system, slår Sebastian Hartman från de tyska socialdemokraterna fast i ett uttalande.

Hårdast drabbade av den politiska förföljelsen från högergrupperna är vänsterpartiet Die Linke och De Gröna. I flera uttalanden har de menat att de tyska högerextremisterna i dag är ett allvarligt hot mot demokratin i landet och att det är mycket oroande att de har infiltrerat vissa säkerhetsstyrkor som har till uppgift att garantera samhällsskicket.

Högerextrema poliser

29 poliser i tyska staden Essen har avskedats.

Mer än 200 poliser var inblandade i de räder som genomfördes på 34 polisstationer och i privata hem.

De avskedade poliserna ska ha spridit mer än 100 nynazistiska bilder i Whatsapp-grupper.