Utrikes.

2020-10-05 20:01
Påve Franciskus. Bild: Andrew Medichini/TT/AP
Påve Franciskus.
Puffetikett
Dagens ETC

Påven: Kapitalismen har misslyckats under pandemin

Påve Franciskus kritiserar kapitalismen i sin nya encyklika. Pandemin har visat att ”allt inte kan lösas genom marknadsfrihet”, skriver han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Påven Franciskus delade sin nya encyklika vid namnet Fratelli Tutti i ett tal på söndagen i Vatikanstaten. Enligt CNN kritiserar påven bilden av att kapitalismen kan lösa alla världens problem.

”Bräckligheten i världssystemet inför pandemin har visat att allt inte kan lösas genom marknadsfrihet”, skriver han i encyklikan.

Han la även till att kapitalismen ”reproducerar sig själv” och han kritiserade teorier som ”trickle-down” och ”spillover”-effekten, som enligt honom ”inte löser ojämlikheten som ger upphov till nya former av våld som hotar samhällets struktur”.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Påven upprepade även de tidigare uppmaningarna till omfördelning av rikedom och sa att de som har mycket borde ”förvalta det för allas bästa”. Men han klargjorde också att inte föreslog en auktoritär och abstrakt universum.

Omprövning av prioriteringar

Han sa även att han hoppas att den globala pandemin, som har dödat fler än en miljon människor runt om i världen, ska inspirera till en omprövning av de globala prioriteringarna.

”När den här hälsokrisen är över, skulle vårt värsta reaktion vara att dyka djupare in i den feberaktiga konsumtionen och nya former av egoistisk självbevarelsedrift”, sa han.

Encyklikan täcker ett brett spektrum av sociala problem som invandring, dödsstraff, populism och ekonomisk orättvisa. Enligt CNN tog påven även upp rasism och kallade det ett ”virus som snabbt muterar och istället för att försvinna, gömmer sig och lurar i väntan”. Han undrade även varför det tog så lång tid för den katolska kyrkan att entydigt fördöma slaveriet.