Utrikes.

2020-10-01 12:11
Många mottagningar har tagit emot eboladrabbade patienter i Kongo-Kinshasa. Bild: Jerome Delay/AP/TT
Många mottagningar har tagit emot eboladrabbade patienter i Kongo-Kinshasa.
Puffetikett
Dagens ETC

Över 50 kvinnor vittnar: Hjälparbetare begick övergrepp i Kongo-Kinshasa

Hjälparbetare från flera organisationer anklagas för att ha begått sexuella övergrepp i samband med ebola-ut­brottet i i Kongo-Kinshasa. Flera kvinnor vittnar om övergreppen i tidningen The New Humanitarian.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Väldigt allvarliga anklagelser om våldtäkt och övergrepp framkommer i tidningen The New Humanitarian. De skriver att över 50 kvinnor ska ha utsatts för övergrepp  av hjälparbetare i samband med ebola-utbrottet i Kongo- Kinshasa mellan 2018–2020. Det senaste övergreppet ska ha skett så sent som mars i år. Brotten ska ha skett i staden Beni, som ligger i de östra delarna av landet och gärningsmännen ska enligt uppgift ha arbetat för stora organisationen som WHO, Läkare utan gränser, UNICEF och Oxfam.

Tidningen skriver bland annat att flera kvinnor har varit tvungna att ställa upp på sexuella handlingar för att få arbeta som städare och och lokalvårdare under utbrottet. Jobben ska ha varit mycket attraktiva för lokalbefolkningen med löner från hjälparbetarna som ligger över det normala.

”Jag visste inte var jag skulle anmäla honom, och jag litade inte mycket på polisen” ska en kvinna ha sagt till tidningen.

Förövare från flera länder

En annan ung 24-årig kvinna berättar för The Humanitarian att hon bara kunde få jobb om hon hade sex.

”Jag övervägde aldrig att fördöma eller anklaga honom för att alla tyckte det var normalt,” säger hon och tillägger: ”Jag hade inget annat val än att acceptera”.

En annan kvinna har sagt att en hjälparbetare kontakt­ade henne efter att hennes man hade dött. Mannen tog henne till ett hotell där han drogade och våldtog henne. Förövarna kommer från länder som Belgien, Frankrike, Kanada och Burkina Faso.

Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom har gått ut och sagt att de ska granska uppgifterna noga.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev