Utrikes.

2020-09-21 20:50
 • Agnès Detry tar emot sina förskoleelever. Bild: Emma Sofia Dedorson
  Agnès Detry tar emot sina förskoleelever. 
 • Franska barn åker skolbuss med munskydd, Pauline Pannier först i blommig ryggsäck.
  Franska barn åker skolbuss med munskydd, Pauline Pannier först i blommig ryggsäck.
 • I Spanien är det obligatoriskt med munskydd för alla över sex år.  Bild: AP
  I Spanien är det obligatoriskt med munskydd för alla över sex år. 
 • ”Fröken bär mask för att skydda sig själv – och dig” står det på planschen på dörren.
  ”Fröken bär mask för att skydda sig själv – och dig” står det på planschen på dörren.
Puffetikett
Dagens ETC

Orolig skolstart i Sydeuropa när pandemin åter tar fart

Sydeuropas skolor stängdes helt under pandemin första fas. Nu ökar smittspridningen igen men skolorna har ändå öppnat – med en motvillig snegling mot Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förskolan Mistral utanför Paris omgärdas av stängda grindar där föräldrar lämnar sina barn. På grund av pandemin har man öppnat två extra ingångar för att undvika folksamling. Alla vuxna bär munskydd men inte barn under elva år. Skräckbilderna från de franska förskolor som spreds i våras där barn satt separerade i rutor på skolgården är inget som praktiseras här.

Fröken Agnès Detry uppmärksammar föräldrar om att löss har börjat spridas igen.

– Vi följer rekommendationerna men för barn i den här åldern är det ingen större skillnad på hur skoldagarna ser ut. Så löss och även virus sprids som vanligt, säger Agnes Detry som är lärare för barn mellan fyra och fem år.

Men hon är inte orolig. Skolan var öppen två veckor i juni och har nu varit öppen två veckor under hösten och inga covid19-fall har registrerats hittills, varken bland personal eller elever. Barnen tvättar och spritar händerna varje gång de går in i klassrummet.

Mellanstadieskolan ligger en bit bort och många av kommunens barn åker skolbuss. På bussen är munskyddet obligatoriskt även för mindre barn.

– Det är jobbigt att andas när det är varmt men annars är det okej, säger Pauline Pannier, tolv år.

Nya regler i Italien

Italien var det land i Europa som först drabbades av pandemin, mer än 35 500 personer har dött i sviterna av covid-19. Inför skolstart har landet haft problem, det råder brist på ensitsbänkar så att elever ska kunna hålla avstånd och även på lärare som är oroliga för sin hälsa. Regeringen har försökt ge stöd till regioneran att utöka resurserna.

“Det kommer att var svårt och obekvämt, särskilt i början” skrev landets premiärminister Giuseppe Conte på Twitter.

Dagens ETC träffade trebarnspappan Luigi Serri i norditalienska Susa strax före skolstart. Han tycker att det är för krångligt för barnen att gå tillbaka redan.

– De har lärt sig att studera online nu, de kan lika gärna fortsätta med det tills allt funkar. Och vi måste skydda våra gamla som riskerar sin hälsa, säger han.

Den italienska utbildningsministern Lucia Azzolina meddelade inför starten att 5 000 nya klassrum öppnats för att kunna hålla avstånd. Flera regioner – som Apulien och Calabria – har ändå skjutit upp skolstart på grund av resursbrist.

–  Vi får inte lämna barnen samma tider, det finns psykologer i skolan och de får inte äta i matsalen som vanligt, vi får väl se hur det funkar. Jag är tveksam, säger Luigi Serri.

120 fall i spanska skolor

I Spanien sprider sig det nya coronaviruset just nu mest i Europa. Över 10 000 nya fall dagligen och hundratals dödsfall i veckan. Skolorna öppnade ändå förra veckan enligt ett strikt protokoll. Alla barn från sex år måste bära munskydd och minst 120 personer i grundskolorna testade positivt för covid-19 den första skolveckan – vilket innebär karantän för den smittade och hela klassen i 14 dagar.

– Det har inte blivit någon skolstart för oss. Vår äldsta son Pol testade positivt innan skolstart så det blir för oss alla att vara hemma de två första veckorna, säger Daniel Viedma, tvåbarnspappa i Barcelona.

Den 13-årige Pol har inga symtom alls och hela familjen sätts nu i karantän.

– Det är jättejobbigt att bli tvingad till karantän så länge. Jag vet inte hur länge det lilla företaget jag jobbar på klarar sig om vi är hemma stup i kvarten, säger Daniel Viedma.

Den spanska regeringen arbetar på att förkorta karantänen till tio dagar. För att undvika att stänga hela skolor isoleras bara den klass som varit i kontakt med den smittade personen. Man försöker separera klasserna under raster och i matsalen. Att stänga hela skolor får bara ske om smittan sprids okontrollerat.

Riskerar böter

Laura Valverde är lärare i matematik på en högstadieskola i den sydspanska staden Conil de la Frontera

– Barnen är glada men att de skulle hålla avstånd och sköta protokollet är rent önsketänkande. Vi har precis börjat och redan har vi fått sätta en klass i karantän i två veckor. Det blir inte lätt att undervisa under de här omständigheterna, säger hon.

Det är också många föräldrar som inte låtit barnen gå tillbaka till skolan av rädsla för smitta. Myndigheterna understryker skolplikten och att den som håller barnen hemma riskerar böter och till och med fängelse.

– Men protokollet är så strikt att det är lätt att hitta på en anledning att stanna hemma. Minsta lilla symptom och du får inte komma, säger Laura Valverde som trots allt krångel tycker att det är bra att skolorna öppnat.

– Vi har inget val tror jag, vi måste lära oss att leva med det här. Många pratar om Sveriges öppna skolor som ett exempel.

En osignerad ledare i Spaniens största dagstidning El Pais uppmanar till att ta lärdom av Sverige. De skriver att utmaningen ligger i att hålla folk över 70 ifrån dem över 16, särskilt i hemmiljön men att Sveriges exempel visat att öppna skolor är en bra ide. Liknande artiklar har publicerats i italienska La Stampa och franska Le Parisien. Alla påpekar att svenska barn knappt drabbats – men att många äldre dött.

De tre ländernas regeringar har alla kommit till samma slutsats: skolorna ska hållas öppna i högsta möjliga mån.

– Själv ser jag Tyskland som ett bättre exempel, där har de munskydd. Här är det bara extremister som vägrar munskydd, säger Luigi Serri.

Munskydd

Frankrike

Obligatoriskt för alla över elva år i offentligheten samt i slutna offentliga utrymmen. Gäller även skolor.

Spanien

Obligatoriskt för alla över sex år på offentlig plats och rekommenderat även för barn från tre år.

Italien

Obligatoriskt för alla i stängda offentliga utrymmen som affärer, museer och transporter. Obligatoriskt för alla skolbarn över sex år.

Frankrike

415 481 smittade

31 095 döda

Spanien

625 651 smittade

30 405 döda

Italien

293 025 smittade

35 658 döda