Utrikes.

2020-12-07 12:08
  • Fatim Diarra är ordförande för kvinnosaksförbundet Unioni i Finland. ”Nu äntligen förändras saker efter att rätt människor var på rätt platser vid rätt tidpunkt och sa, ’hej det här är dumt, vi måste göra något åt ​​det’”, säger hon. Bild: Satu Mali
    Fatim Diarra är ordförande för kvinnosaksförbundet Unioni i Finland. ”Nu äntligen förändras saker efter att rätt människor var på rätt platser vid rätt tidpunkt och sa, ’hej det här är dumt, vi måste göra något åt ​​det’”, säger hon.
  • Bild: TT/AP/David Goldman
Puffetikett
Dagens ETC

Omodern finsk abortlag på väg att rivas upp

Finland har idag en av Europas strängaste abortlagar. Två läkare måste godkänna aborten och det måste finnas en social eller ekonomisk orsak. Men nu har fler än 50 000 har skrivit under ett medborgarförslag som kräver en modernare lagstiftning.

”Rätt människor, på rätt platser vid rätt tidpunkt har sagt: “hej det här är dumt, vi måste göra något åt ​​det””, säger Fatim Diarra på finska kvinnosaksförbundet Unioni.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Finlands abortlagstiftning kom till var den en av världens mest progressiva, men 50 år senare ligger samma lagstiftning kvar och är istället nu en av de mest restriktiva i Europa.

Den nuvarande finska lagstiftningen kräver bland annat att en person som vill göra abort innan vecka 12 ska ha en social eller ekonomisk anledning och att två läkare sedan ska bedöma om aborten får genomföras.

Måste ange orsak

I år beslöt sig finska kvinnosaksförbundet, barnmorskeförbundet, och gynekologförbundet med stöd av över 20 rättsorganisationer att det var dags för en modernisering och startade kampanjen Egenvilja2020 (Omatahto2020 på finska). De kräver bland annat att gravida som vill göra abort innan vecka 12 ska kunna göra det utan att behöva ange en förklaring.

50 000 underskrifter

På mindre än en månad kom 50 000 underskrifter, tillräckligt för att medborgarinitiativet ska kunna behandlas i den finska riksdagen. Kampanjsidan har också samlat upplevelser och åsikter som främjar en lagändring, bland annat skriver en anonym person:

”Jag ansökte om abort 2018. Upplevelsen var extremt förödmjukande. Den kvinnliga läkaren moraliserade mitt beslut genom att säga hur irriterande det är när Finland är fullt av kvinnor som inte kan få barn och jag väljer en abort. Argumentet jag skrivit ner ”Jag vill inte ha barn” räckte inte heller. Läkaren tittade på min argumentation och skrattade lurigt att det inte var någon anledning, kom med en ny. Jag lämnade receptionen med gråten i halsen”.

Fatim Diarra är ordförande för kvinnosaksförbundet Unioni i Finland som har koordinerat kampanjen. Hon tycker att det är märkligt att ingen tagit tag i frågan tidigare.

– Jag tror det delvis handlar om lathet, i praktiken tolkas lagstiftningen nämligen ganska liberalt. Men nu äntligen förändras saker efter att rätt människor var på rätt platser vid rätt tidpunkt och sa, ”hej det här är dumt, vi måste göra något åt ​​det”. Det är bra att så många läkare och experter också stöttar initiativet.

Majoriteten av läkare godkänner idag aborter utan att kräva en särskild anledning trots lagstiftningen. Däremot behövs fortfarande två läkarutlåtanden vilket Diarra menar är både en rättighetsfråga och en resursfråga.

– Det skapar dubbelt arbete och är ett slöseri med både pengar och tid.

Tror förslaget går igenom

Diarra är säker på att förslaget om lagändring kommer att gå igenom parlamentet.

– Nu skickas underskrifterna från medborgarna till regeringen för att se till att de är verkliga underskrifter, efter det ges förslaget till parlamentet som får rösta om det. Vi har träffat de största politiska partierna i Finland och de har alla sagt att de stödjer det och det lär därför gå igenom under 2021.

Gratis preventivmedel

Enligt Diarra så har debattklimatet i Finland varit positivt efter medborgarinitiativet.

– Många är förvånade över att vår lagstiftning är så konservativ och gammaldags, naturligtvis finns det vissa människor, främst från det kristdemokratiska partiet, som är emot vårt initiativ men som också är mot abort generellt. Men det är en så pass liten grupp att det är irrelevant. På en personlig nivå är det däremot fortfarande svårt att diskutera abort, man kan bara hoppas att det ändras med tiden.

– Aborterna har samtidigt minskat de senaste 20 åren
på grund av att många kommuner delar ut gratis preventivmedel till alla under 25 år, vilket lett till att ungdomar kunnat undvika oavsiktliga graviditeter.

Här förändras också abortlagen

Polen

Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Här har en restriktiv lag godkänts som bland annat innebär ett förbud mot aborter av diagnosticerade foster med allvarliga sjukdomar. Hundra­tusentals kvinnor har protesterat mot åtstramningen av abortlagstiftningen vilket i början på november i år ledde till ett beslut om att skjuta upp införandet av lagen.

USA

Bild: Jose Luis Magana/AP/TT

Flera delstater har försökt inskränka aborträtten. I Louisiana röstade man i samband med det nationella valet 3 november för att staten inte ska behöva tillhandahålla abortmöjligheter. Alabama och West Virginia röstade för liknande lagförändringar under 2018. I Colorado röstade befolkningen under valdagen istället mot ett initiativ som hade bannat abort efter vecka 22. Abortföreträdare i USA är också rädda att valet av abort­motståndaren Amy Coney Barrett i högstadomstolen kan leda till en mer restriktiv nationell abort­lagstiftning.

Indien

Bild: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

I år kom ett lagförslag i Indien som innebär att alla kvinnor, inte bara de som är gifta, ska kunna söka hjälp för abort och att endast en läkares utlåtande ska vara tillräckligt för att få göra abort innan vecka 20.

Argentina

Bild: Victor R. Caivano/AP/TT

För två år röstade senaten ner ett förslag om att legalisera abort. I ett nytt förslag som presenterades i mitten på november 2020 har aktivister nu backning av president Alberto Fernández och är därför mer troligt att gå igenom. Idag är det endast tillåtet med abort efter våldtäkt eller om moderns hälsa är i fara.

Länder med restriktiva abortlagar

Aborter är helt förbjudna i 26 länder. Utöver dessa har 39 länder förbud mot abort om det inte utgör en fara för den gravidas liv.

Malta är idag det enda landet i Europa med totalförbud mot abort och kan ge upp till tre års fängelse.

El Salvador har världens kanske mest restriktiva abortlagstiftning där ett missfall sent i graviditeten kan betraktas som försök till abort och ge mång­åriga fängelsestraff.

Flera delstater i USA, Guatemala och Dominikanska republiken har de senaste fem åren fått strängare abortlagstiftning.