Utrikes.

2020-10-20 16:30
Bild: Ross D. Franklin/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Oljejätte tillbakavisar Trumps antydan om mutor

Trump antydde att han när som helst kunde ringa oljejätten Exxons vd, fråga om de var i behov av tillstånd från myndigheter och håva in pengar till sin presidentvalskampanj.

Nu tillbakavisar oljejätten uppgifterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Glöm inte, jag är inte alls dålig på det där, och jag är president. Så jag ringer någon, säg Exxons chef. Jag ringer Exxons chef, jag vet inte. Hur mår ni? Hur går det med energin? När ska ni göra er prospektering? Ah, behöver ni ett par tillstånd? Så jag ringer honom och säger ‘Vet du vad, jag skulle älska om du kunde skicka mig 25 miljoner dollar till  kampanjen.’”

Med de orden antydde president Donald Trump vid ett valmöte i Arizona i måndags att han när som helst kunde ringa oljejätten Exxons ledning och i ett nafs få motsvarande hundratals miljoner kronor i kampanjstöd – om han bara ville.

”Jag kommer att slå en homerun med varje samtal. Jag skulle kunna få ihop en miljard dollar om jag ville. Men jag vill inte”, fortsatte han.

Nu väljer Exxon att i en tweet tillbakavisa president Trumps påstående:

”Vi känner till presidentens uttalande rörande ett hypotetiskt samtal med vår vd… och bara för att förtydliga, det har aldrig hänt.”

Trumps uttalande kan sättas mot bakgrund av att det uppmärksammats att han ligger efter Joe Biden i fråga om just insamling av kampanjbidrag i den pågående presidentkampanjen.

The Hill noterar i sin webbupplaga att federala lagar förbjuder kandidater att ta emot kampanjbidrag om dessa ges mot löften om politiska favörer eller andra motprestationer.