Utrikes.

2020-10-19 09:07
  • Nyligen har nästan en miljon skolelever i Storbritannien för första gången registrerat sig för att få gratis skollunch enligt en analys från den brittiska tankesmedjan Food Foundation. Bild: Kirsty Wigglesworth/TT
    Nyligen har nästan en miljon skolelever i Storbritannien för första gången registrerat sig för att få gratis skollunch enligt en analys från den brittiska tankesmedjan Food Foundation.
  • ”Det är en förlorad skolgång för otroligt många barn,” säger Alan Frisk på Rädda barnen. Bild: Press
    ”Det är en förlorad skolgång för otroligt många barn,” säger Alan Frisk på Rädda barnen.
Puffetikett
Dagens ETC

Ökad utsatthet utan skollunch – stängda skolor drabbar familjer

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Ett mål om dagen borde vara lagstiftat”

I Sverige har stängda skolor och högre sjukfrånvaro lett till att flera barn har blivit utan skollunch. Organisationer som Rädda barnen, Fryshuset och Hela Malmö har försökt möta den ökade matosäkerheten genom att dela ut gratis mat.

– Om man lever på marginalen gör ett mål mat i skolan stor skillnad, säger Maria Soares Lindberg på Rädda barnen.

Under våren stängdes  gymnasieskolorna och många svenska elever missade den lunch som kan vara det mest betydande för näringsintaget. Trots att skolorna nu har öppnat igen finns det barn och ungdomar som fortfarande blir utan mat.

– Även om skolor nu hållits öppna finns det vissa barn som gått mindre i skolan under pandemin. Det kan till exempel vara de som har familjemedlemmar som är riskgrupp. Men också att man oftare stannar hemma vid minsta förkylning nu än vad man hade gjort för ett år sedan. Om man då lever precis på marginalen gör ett mål mat i skolan stor skillnad. Ofta kan barn också få mellis och sådär på fritids, säger Maria Soares Lindberg expert på socioekonomisk utsatthet i Sverige och policyrådgivare på Rädda barnen.

– Svält påverkar oss även i Sverige. Om man tittar internationellt är undernäring i Sverige fortfarande en väldigt låg procent men det är en procent och mig veterligen minskar den inte. Man behöver ifrågasätta bilden om att alla barn har en skälig levnadsstandard i Sverige – som man har rätt till i barnkonventionen och socialtjänstlagen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Frukost borde lagstadgas

Det har gjorts flera initiativ av organisationer och kommuner både under våren och hösten för att se till att barn ska få i sig tillräckligt med näring. Rädda barnen hade matutdelning i utsatta områden som bland annat Järva i Stockholm. I Malmö, som är den del i Sverige med störst barnfattigdom, bjöd organisationen Hela Malmö på frukost redan tidigare men har skalat upp serveringen under coronapandemin. Fryshuset i Stockholm har också haft matutdelningar till ensamstående mammor under coronapandemin.

”Vi i Hela Malmö anser att frukost och helst ett mål till om dagen borde vara lagstadgat. I synnerhet i socioekonomiskt svaga områden. Att förvänta sig att barnen ska må bra och kunna koncentrera sig i skolan utan att ha ätit ordentligt är orimligt”, skriver Hela Malmö i sin programförklaring.

Äter upp sig på fredagar

Organisationen belyser att många barn redan före pandemin drabbades av undernäring för att de inte äter tillräckligt utanför skoltimmarna, en situation som sedan kan ha förvärrats under pandemin. Begreppet måndagshunger är ett exempel på hur vissa barn passar på att äta i skolan.

– Jag har hört om teorin att man äter mer på måndagar och fredagar – att man då äter upp sig och äter igen. Det har jag hört flera säga men har ingen evidens på att det faktiskt är så. Men jag tycker inte att det låter ologiskt, säger Maria Soares Lindberg.

Ny rapport om barnfattigdom

Rädda barnen släppte 15 oktober en rapport som visar att 600 miljoner barn inte får något ekonomiskt stöd trots att barnfattigdomen ökar och att föräldrar mist sina jobb. Rapporten beskriver också hur 100 miljoner barn ytterligare kommer att leva i fattigdom 2020 om inga åtgärder vidtas.

Frukost på skolan?

2017 gjordes ett projekt av Arla och Botkyrka kommun som på två skolor införde gratis frukost för eleverna innan skolan började. Utvärderingen visade att projektet hade positiva effekter på elevernas skolresultat, koncentration och mående i lugnare klassrum.