Utrikes.

2014-02-21 12:12

Nyval i Ukraina

Ukrainas president Janukovytj har meddelat att ett nyval kommer att hållas under året. Men det är oklart om det räcker för oppositionen och demonstranterna, efter de senaste dagarnas blodbad i Kiev.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förhandlingarna har pågått hela natten under medling av Tysklands, Frankrikes och Polens utrikesministrar. En ändring av konstitutionen som begränsar presidentens makt planeras genomföras i september. Oppositionsledaren Vitalij Klytjko säger att han vill skriva på avtalet men att det behövs ytterligare samtal med oppositionen.

Enligt Reuters är några tusen demonstranter på plats på Självständighetstorget i Kiev under fredagsmorgonen. Det ska ha förekommit skottlossning mellan polis och demonstranter. En del av demonstranterna nöjer sig inte med något annat än Janukovytjs omedelbara avgång. Enligt Reutrers skanderar de "inget avtal – bara avgång".

Trycket på Janukovytj och hans Regionparti har ökat ytterligare efter de två senaste dagarnas blodbad, där minst 77 människor dödats och 577 skadats, enligt ukrainska hälsoministeriet. De flesta har skjutits ihjäl av kravallpolis.

– Regimen befinner sig i akut kris, säger Niklas Bernsand, Ukrainakännare på Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet, till Dagens ETC.

– För många ukrainare har Janukovytj de senaste dagarna mist de sista resterna av sin legitimitet. På många håll i västra Ukraina lämnar lokala ledamöter regionpartiet, och på vissa ställen löser de lokala partiorganisationerna upp sig själva.

Är det sannolikt att polis och militär vänder sig mot Janukovytj?

– Det händer redan i delar av landet. Regimen har hittills använt kravallpolisen Berkut och delar av inrikesministeriets trupper, och de är så blodbesudlade att de riskerar mycket vid maktskifte. Samtidigt har förband även ur dessa styrkor i delar av landet lämnat regimen eller dragit sig ur tjänst.

– Det har talats mycket om att sätta in armén, men vad som blir av det återstår att se. Om regimen vill ställa till ännu större blodbad än hittills kan den definitivt göra det, men frågan är hur den ska kunna upprätthålla kontrollen över landet på sikt. Befolkningen är också aktivt ute även i östliga områden som Dnipropetrovk och Sumy och blockerar trupptransporter, säger Niklas Bernsand.

Kievs nytillsatte borgmästare Volodmyr Makiyenko lämnade Regionpartiet i torsdags i protest mot dödskjutningarna. Enligt Reuters har beslutet lett till stor oro hos Ukrainas rikaste oligarker som stödjer Janukovytj.

– Missnöjet har länge grott bland oligarkerna sedan Janukovytj de senaste åren knutit allt mer makt och resurser till sin egen familj och närstående personer, säger Niklas Bernsand.

Relaterade artiklar