Utrikes.

2020-10-13 10:28
En kvinna i Nederländerna som återsmittats med covid-19 har avlidit (OBS: Bilden är tagen i annat sammanhang) Bild: Marijan Murat
En kvinna i Nederländerna som återsmittats med covid-19 har avlidit (OBS: Bilden är tagen i annat sammanhang)
Puffetikett
Dagens ETC

Ny studie: Möjligt att smittas av coronaviruset igen

En studie utförd i USA har visat att det är möjligt att smittas av och bli sjuk i covid-19 en andra gång och att dessutom få svårare symtom. Samtidigt rapporterar Nederländerna världens första dödsfall hos någon som fått covid-19 en andra gång.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den amerikanska studien, publicerad i tidskriften The Lancet, bygger på ett fall där en 25-årig man i delstaten Nevada testade positivt för viruset den 18 april. Mannens tester påvisade sedan inga spår av viruset vid två tillfällen i samband med en medicinsk uppföljning i maj. Den 5 juni testades mannen igen, då hittade läkarna viruset igen, men med en så pass stor genetisk skillnad att de menar att det inte kunde vara samma infektion. Den andra infektionen var dessutom kraftigare än den första, med allvarligare symtom.

Alltså, skriver forskarna i The Lancet, talar detta för att mannen infekterats av covid-19 två gånger, vilket i sin tur innebär att de som har haft viruset inte är garanterat totalt immun mot en ny infektion. Därför menar forskarna att alla, oavsett om de tidigare har varit sjuka i covid-19 eller inte, bör vidta samma försiktighetsåtgärder för att undvika infektion. Studiens resultat kan också vara relevant för utvecklingen av vaccin.

Första dödsfallet

Samtidigt har nu den första människan dött efter att ha smittats av coronaviruset en andra gång. En 89-årig kvinna i Nederländerna blev sjuk och diagnostiserades med covid-19 tidigare i år. Hon vårdades på sjukhus i fem dagar och fick sedan åka hem. Symtomen försvann, men nästan två månader senare blev hon sjuk igen. Efter tre veckor på sjukhus gick hon bort. Kvinnan hade inte testats mellan de två inläggningarna, enligt en rapport publicerad av Oxford University Press, men hennes läkare skriver att det är mer troligt att hon infekterades igen än att hennes andra insjuknande berodde på den ursprungliga virusinfektionen.

Den 89-åriga kvinnan led av och behandlades för en sällsynt sorts blodcellscancer, men enligt hennes läkare ska behandlingen inte nödvändigtvis påverka eventuell immunitet mot virus som coronaviruset.

23 fall

Enligt nyhetsbyrån BNO har nu 23 fall rapporterats där personer har smittats av coronaviruset en andra gång. Det första fallet, en man i Hongkong vars andra infektion var helt asymtomatisk, rapporterades den 24 augusti.