Kvinna i männens värld.

2014-02-19 14:40

Ny serie om kvinnors olika öden

Under våren kommer Dagens ETC berätta om ett antal kvinnoöden från vitt skilda delar av världen. De lever helt olika liv men delar erfarenheten att vara kvinna i en värld där männen har makten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kvinnorna i serien delar utsattheten men också intelligens, mod och styrka, säger journalisten Donald Boström som inledde projektet för fyra år sedan.

– Jag är berörd av alla berättelser men när Hana Galall berättade hur hon lämnade sina barn och gick tillbaka in i Bengazi, beredd att ge sitt liv mot Kadaffis bombningar, var det svårt att hålla tårarna borta, säger han.

– För mig personligen är kvinnofrågan den viktigaste av alla frågor globalt sett. När jag har sett hur kvinnor behandlas världen över, och hur halvbegåvade män sitter och tar plats på viktiga positioner istället för dugliga kvinnor så ställer det mänsklighetens tillkortakommanden i en sorglig blixtbelysning, där okunnighet, rädsla och makt sätter dagordningen. Jag tror att det måste lyftas fram i en sorts spegel för att vi själva ska kunna se hur primitiva vi egentligen är.

Hur har du hittat historierna?

– Det ingår i mitt jobb som reporter och fotograf att hitta de som kan berätta för att vi ska förstå. Det är ett privilegium att få åka världen runt och möta alla dessa verkligheter och människor.

Du har talat om att projektet ­kanske ska bli en bok?

– Det blir ofta böcker av mina projekt. Men jag har några möten och intervjuer kvar innan det räcker till en bok.