Vad händer....

2020-09-12 15:00
Foto: Rebecca Blackwell/AP
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Ny lag i Somalia kan tvinga 10-åringar till äktenskap

Barnäktenskapen ökar under pandemin. I Somalia vill man nu tillåta att män gifter sig med flickor, efter att en shariadomstol kontrollerat att de nått puberteten. Man befarar att barn så unga som tio år kan tvingas in i äktenskap.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Regeringen la i augusti ett nytt förslag på bordet. Om lagen går igenom skulle den tillåta äktenskap med barn i puberteten, vilket i praktiken kan innebära att tioåriga flickor gifts bort. Man vill även tillåta tvångsgifte om familjen gett sitt samtycke. Samtidigt ändras definitionen av våldtäkt. Exempelvis skulle pojkar inte längre omfattas av den nya tolkningen.

Somalias äktenskapslagar är från 1975 och sätter 18 år som åldersgräns för både pojkar och flickor. För flickor är 16 år tillåtet, med målsmans tillåtelse. I verkligheten följs dock inte åldersgränsen, och antalet barnäktenskap är stort. Enligt UNICEF:s senaste rapport blir 45 procent av flickorna bortgifta innan artonårsdagen, och statistik från Somalias egen regering sätter siffran på 34 procent, 16 procent innan de fyller 15 år.

Landet har skrivit under flera internationella åtaganden för att stärka barns skydd och rättigheter. Bland annat ratificerades FN:s barnrättskonvention 2015. Och i juli 2014 undertecknade regeringen ett avtal om att stoppa barnäktenskap helt till år 2020.

Förra året kom ett lagförslag som skulle stärkt artonårsgränsen – men det röstade parlamentet aldrig om, utan det drogs tillbaka. Istället kom då alltså det här nya lagförslaget nu i augusti. Om en flicka nått puberteten, och då kan giftas bort, vill man ska avgöras av en shariadomstol.

Det här förslaget har drivits igenom av konservativa religiösa krafter som anser att de agerar enligt islam. Bland annat har man bytt namn från Lagförslag om sexuella övergrepp, till Lagförslag om samlagsrelaterade brott. Förändringarna har mött stark kritik både inom och utanför landet. Bland annat har FN protesterat.

Sahra Omar Malin sitter som ledamot i landets kommitté för mänskliga rättigheter och säger till The Guardian att det här är fullständigt oacceptabelt. Hon vill att man ska gå tillbaka till det ursprungliga förslaget som var tänkt att innebära att ingen under 18 år får giftas bort: ”Vi måste skydda våra barns rättigheter. Vi har bett vice talmannen att ta tillbaka den ursprungliga propositionen, som vi arbetat med i många år. Det är ett omfattande dokument som ger kvinnor den värdighet och det skydd de förtjänar.”

Många barn blir bortgifta mot en avgift för att lätta familj­ers ekonomiska situation. Men barnäktenskap för flickor är djupt rotat i den somaliska kulturen, skriver The Guardian. Enligt den brittiska tidningen ska det finns ett gammalt ordspråk som lyder ”en flicka bör antingen vara gift eller i en grav”.

UNICEF:s talesperson Dheepa Pandian säger till nyhetsbyrån Reuters att: ”Vissa familjer gifter bort sina döttrar för att lätta på ekonomiska bördor eller för att få inkomst. Andra gör det för att de tror att det kommer att säkra deras döttrars framtid och skydda dem.”

Det är inte klart när parlamentet kan komma att rösta om det här senaste lagförslaget.

PRENUMERERA PÅ NYHETSMAGASINET ETC

Den här artikeln kommer från Nyhetsmagasinet ETC
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.