Utrikes.

2021-01-21 16:50
Lizzie, som studerat plastföroreningar i fjärde klass, har samlat in 70 000 namnunderskrifter på mindre än en vecka. På hennes föräldrars begäran går media inte ut med hennes fullständiga namn.   Bild: The guardian
Lizzie, som studerat plastföroreningar i fjärde klass, har samlat in 70 000 namnunderskrifter på mindre än en vecka. På hennes föräldrars begäran går media inte ut med hennes fullständiga namn. 
Puffetikett
Dagens ETC

Nioåring samlade in 70 000 underskrifter mot plastsopor

Efter att i skolan ha lärt sig om hur mikroplaster skadar våra hav startade den brittiska nioåringen Lizzie en namninsamling för att förmå beslutsfattarna att sluta skeppa landets plastsopor vidare till fattiga utvecklingsländer. På mindre än en vecka har hon samlat in över 70 000 underskrifter, skriver The Guardian.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En namninsamling initierad av den nioåriga flickan Lizzie, i Storbritannien, som uppmanar premiärminister Boris Johnsson till att stoppa fartygstransporterna av plastsopor till fattiga utvecklingsländer i tredje världen, har samlat in över 70 000 underskrifter på mindre än en vecka. Lizzie, som studerat plastföroreningar i fjärde klass, säger att hon startade namninsamlingen för att Storbritanniens ”lösning” av problemet, som går ut på att sända osorterade plastsopor till fattigare länder, är både ”orättvis och fel”.

Tog mindre än en vecka

Initiativet till namninsamlingen tog Lizzie i slutet av förra veckan efter att hennes mamma Esther visat henne en artikel i The Guardian som berörde problemet med plastföroreningarna. Artikeln i den brittiska tidningen avslöjade hur Storbritannien kommer fortsätta med att skeppa sin plastsopor till utvecklingsländer, trots att EU infört ett förbud mot detta från och med januari i år.          

Vill bli marinbiolog

Lizzie, som vill bli marinbiolog när hon blir stor, säger i en intervju med The Guardian att hon i skolan lärt sig om skadorna som orsakas av plastsoporna i havet.

– I skolan har vi lärt oss om hur plasten skadar miljön och vad som händer med den under många år. Den bryts ned till mikroplaster, som skadar det marina livet. Jag brinner för haven och jag blev upprörd över hur plasten hamnar där till följd av vår export, säger hon.