Utrikes.

2020-09-07 18:28
Foto: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Läkemedelsbolag vill inte ta ansvar – om det blir bristande vaccin

Snart kan världen få sitt efterlängtade coronavaccin. Om det sker kommer det att vara historiens snabbast producerade. Nu vill läkemedelsföretagen därför försäkra sig mot eventuellt slarv i den framhastade processen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Först talades det om minst 1,5 års väntan på ett vaccin mot covid-19, men nu är 25 olika bolag i färd med att testa sina coronavaccin på människor. Om dessa visar sig lyckosamma kommer vaccinet att vara det snabbast producerade i mänsklighetens historia. Men detta har också rest farhågor för att vaccinet stressas fram och att obehagliga överraskningar kan komma i form av oönskade bieffekter. Något som läkemedelsbolagen tycks medvetna om.

Nu kommer nämligen uppgifter om att flera av dem, inklusive brittisk-svenska Astra Zeneca, kräver en skadeförsäkring mot eventuella bieffekter av vaccinet, rapporterar Dagens Arena.

– I de kontrakt vi har tecknat ber vi om en skadeförsäkring. För de flesta länder är det en acceptabel risk att ta för att det ligger i nationens intresse, säger han och tillägger att säkerhet och ett godkännande är en av företagets största prioriteringar.

Pengar – inte ansvar

På detta har nu flera forskare reagerat.

– I USA är det vanligt att företag skyddar sig själva på det här sättet, men i Europa är kravet exceptionellt, säger Stefaan Callens, advokat och professor i hälsorätt vid KU Leuven till den nederländska tidningen HLN.

Lotta Vahlne Westerhäll, forskare vid juridiska institutionen på Göteborgs universitet, är ännu skarpare i sin kritik.

– Man slås av att man som företag vill vara med och tjäna pengar men inte att ta ansvar, säger hon till Dagens Arena.