Utrikes.

2018-03-11 09:00
Bild: Mark Lennihan

Läkare säger nej till höjd lön

800 läkare i Kanada avstår från sina löneökningar – och vill istället att pengarna ska gå till sjuksköterskor och förstärkning av vården.

“Utomordentligt kanadensiskt”, skriver den amerikanska tidningen Washington Post om att hundratals läkare i den kanadensiska provinsen Québec nobbar de löneökningar som facket har förhandlat fram. Pengarna borde istället gå till att höja sjuksköterskelöner och stärka den offentliga vården, menar läkarna som är medlemmar i föreningen Médecins Québécois Pour le Régime Public (MQRP).

“Vi, läkare i Québec, begär att lönehöjningarna som beviljats läkare slopas för att systemets resurser på ett bättre sätt ska fördelas för vårdpersonalens bästa och för att erbjuda vårdtjänster värdiga Québecs befolkning”, skriver de i ett uttalande, som sedan det publicerades i slutet på februari fått nästan 800 underskrifter från läkare och läkarstudenter.

Sjuksköterskor i strejk

Den senaste tiden har sjuksköterskor i provinsen utfört flera sittstrejker i protest mot pressade arbetsförhållanden och nedskärningar i den offentliga vården, rapporterar Montreal Gazette. Under flera månader har de tvingats till obligatoriskt övertidsarbete eftersom det saknas personal.

Québecs hälsominister, Gaétan Barrette, menar att det handlar om en ond cirkel: på grund av den tunga arbetsbördan undviker många sjuksköterskor att ta heltidstjänster för att inte behöva jobba övertid, vilket tvingar de som arbetar heltid att jobba ännu mer.

Men från fackligt håll menar man att det påtvingade övertidsarbetet måste bort och att antalet patienter per sjuksköterska behöver minska.

– De ber oss alltid att organisera om, att göra mer med mindre resurser. Vi har gått in i en vägg, en nivå där vi säger att vi inte kan fortsätta, säger Nancy Bredard, ordförande för vårdförbundet i Québec till nyhetsbyrån The Canadian Press.

Efter ett nattpass i januari där hon ensam ska ha haft ansvar för över 70 patienter lade sjuksköterskan Émilie Ricard upp ett inlägg på Facebook:

“Jag är så stressad att jag har ryggproblem som hindrar mig från att sova. Jag vill inte gå till jobbet eftersom jag bävar för arbetsbelastningen som väntar,” skrev hon i inlägget som delades över 50 000 gånger samma månad.

Allt högre löner

Samtidigt går utvecklingen åt motsatt håll för Québecs läkare, rapporterar CBC News. I veckan släppte provinsens hälsokommissionär en rapport som visar att utbetalningar till läkares löner fördubblades mellan 2006-2015. Dessutom jobbade läkarna i snitt sju dagar färre per år 2016 jämfört med 2005 och hade dessutom färre dagliga patientmöten.

Sao-Mai Dau

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Läkare i Kanada

• Facket har förhandlat fram en delvis retroaktiv årlig löneökning för Québecs läkare på mellan 1,4–1,8 procent.

• Mellan 2006–2015 har den totala löneutbetalningen till provinsens läkare dubblerats. En specialistläkare har i snitt en årslön på ungefär 2,5 miljoner kronor och en familjeläkare cirka 1,7 miljoner kronor.

• Ingångslönen för sjuksköterskor i Québec är strax under 150 kronor i timmen.

Källor: Montreal Gazette, BBC, CBC News