Utrikes.

2014-03-03 14:15
David Camerons konservativa partis nya kampanj har hånats i brittisk press.  Bild: Ben Stansall/AP/TT
David Camerons konservativa partis nya kampanj har hånats i brittisk press.

Konservativa Tories – "det nya arbetarpartiet"

Det brittiska konservativa partiet gör nu som nya Moderaterna och kallar sig ”arbetarnas parti”. Men Tories nya framtoning hånas och väcker stor ilska, säger författaren och vänster­debattören Owen Jones.
   – Ett desperat försök. De för en politik för den rika eliten, det ändras inte av en ny slogan, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kampanjen lanserades av ordförande Grant Shapps i samband med invigningen av det konservativa partiets nybyggda högkvarter i London. Shapps talade om att Tories ”är arbetarnas parti” som kämpar för ett ”klasslöst samhälle”. I talet använde han den konservativa politikern John Major som ett exempel på hur en outbildad kille från arbetarklassen lyckade ta sig hela vägen till toppen och bli premiärminister.

– Vi kämpar för ett samhälle där inte spelar någon roll vilka dina föräldrar är, sa Grant Shapps i talet.

När socialdemokratiska ­Labor gjorde en makeover lade de till prefixen new. Det inspirerade de svenska Moderaterna att göra samma sak. Nu verkar de konservativa Tories ha sneglat på Moderaternas kampanj. Det tror Owen Jones som är kolumnist i The Guardian och aktuell med en bok om den brittiska ekonomiska eliten.

– I debatten om privatiseringen av den brittiska skolan brukar de konservativa använda de svenska moderaterna som ett föregångsexempel. Det finns definitivt en politisk växelverkan, säger han.

Men Owen Jones tror inte att Tories kommer att bli lika framgångsrikt som Moderaterna. Klassklyftorna är mycket större och den brittiska högern är mer radikal än den svenska.

– Ni har fortfarande en fungerande välfärdsstat. Den politik som ert högerparti för är i vissa fall till vänster om Labor, säger han.

”Ny retorik – samma politik”

För några år sedan fanns det tecken på att premiärministern David Cameron ville styra Tories mot mitten. Han talade om att värna de offentligt anställdas rättigheter och om gröna jobb.

– Om de hade gjort som de svenska moderaterna och först styrt mot mitten och därefter lanserat en ny arbetarvänlig image då hade det kanske fungerat bättre. Men Tories gör först en skarp högersväng och klistrar därefter på en arbetarretorik.

Retoriken är ny men politiken densamma. Det visar de konservativas nya valplattform, menar Owen Jones. Partiet vill sänka inkomst- och bensinskatten samt arbetsgivaravgiften. Tories vill också begränsa socialbidragen och minska invandringen.

Hånades i pressen

Enligt Owen Jones är utspelet ett desperat försök att ge partiet en ny image för att locka till sig arbetarväljare. Tories har traditionellt stått för en hårdför högerpolitik och befolkats av representanter från landets ekonomiska elit. En vecka innan Grant Shapps arbetar-utspel hånades partiet i pressen när det presenterade politikerna som skrivit den nya valplattformen. Samtliga fem politiker i gruppen har, precis som partiledaren David Cameron, utbildats på elitskolan Eton, en av de starkaste symbolerna för klassamhället och den styrande överheten.

– Enligt de flesta opinionsundersökningar anser de flesta britter att det konservativa är ett parti för de rika. Det inkluderar många konservativa väljare. Det kommer inte att förändras, säger Owen Jones.