Utrikes.

2021-01-21 11:30
Donald Trump ska under de senaste dagarna ha talat med flera personer inom administrationen om att bilda ett nytt parti.  Bild: Alex Brandon/AP/TT
Donald Trump ska under de senaste dagarna ha talat med flera personer inom administrationen om att bilda ett nytt parti. 
Puffetikett
Dagens ETC

Källor: Trump vill starta eget parti

Det är många som har undrat vad Donald Trump tänker göra när hans tid som president är slut. Återgå till fastighetsimperiet, tror några. Starta en tv-kanal och bli en mediemogul, menar andra. Nu säger källor till Wall Street Journal att han planerar starta ett eget politiskt parti, ”Patriot Party”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under de senaste dagarna ska Donald Trump ha talat med flera personer inom administrationen om att bilda ett nytt parti, rapporterar Wall Street Journal. Enligt tidningens källor vill han döpa partiet till patriotpartiet, ”Patriot Party”. Nyheten kommer efter en tid som har varit turbulent mellan Trump och det republikanska partiet. Under tisdagen sade republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, att  det var Trump som provocerade det dödliga upploppet i Kapitolium den 6 januari, ett tydligt tecken på att parti­etablissemanget inte längre står bakom Donald Trump till vilket pris som helst. Samtidigt visar opinionsundersökningar att många republikanska väljare fortfarande stödjer den tidigare presidenten.

Kräver mycket

Att starta ett nytt parti i USA kräver mycket av både tid och pengar och partier utanför de två mest etablerade har ofta svårt att samla tillräckligt mycket stöd för att utmana. Däremot kan de ta värdefulla röster från deras större motsvarigheter, någonting som skulle oroa Republikanerna, som med Trump har mobiliserat en grupp väljare som inte tidigare röstade. Vita huset har avböjt att kommentera nyheten, enligt Wall Street Journal.

Idag finns tre mindre partier som samlar över 100 000 väljare var i USA – Libertarianska partiet, Gröna partiet och konservativa Konstitutionspartiet.

Annat som Trump kan göra efter tiden som president

Satsa på media

Trump har en lång tv-karriär bakom sig, inte minst som programledare för The Apprentice, och många tror att han vill använda den erfarenheten för att starta en egen nyhetskanal alternativt starta ett samarbete med en redan existerande kanal. Troligast i så fall är att han skulle jobba med OANN (One American News Network) eller Newsmax, två nyhetskanaler som länge varit lojala med honom, enligt BBC.

Återgång till affärsvärlden

Förutom tv-karriären har Trump en bakgrund som affärsman och fastighetsentreprenör, någonting han fick lägga på hyllan när han blev president. Många tror att han vill återgå till sina företag, inte minst för att New York Times nyligen rapporterade att han har 3,34 miljarder kronor i lån som ska betalas de närmaste åren. Företagen är dock ingen självklar kassako, inte minst eftersom många av dem är verksamma inom turismbranschen, som drabbats hårt av coronakrisen. Forbes har rapporterat att det kan ha kostat Trump upp till 8,4 miljarder kronor.