Utrikes.

2014-02-24 13:51

Janukovytj flyr undan åtal

På måndagsmorgonen utfäste Ukraina en order om att gripa den tidigare presidenten Viktor Janukovytj. Landets tillfällige inrikesminister Arsen Avakov meddelar att han är misstänkt för massmord.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ingen vet var Viktor Janukovytj befinner sig. I fredags flydde han huvudstaden Kiev i helikopter och ska i går ha befunnit sig på Krimhalvön, uppger inrikesministern. Sedan ska han i bil gett sig iväg mot okänd destination.

Enligt folkrättsprofessor Ove Bring verkar skälen bakom arresteringsordern vara politiska snarare än juridiska.

– Det för tidigt att säga säkert men det har karaktären av en politisk hämndaktion. Ukrainska politiker är mycket för hämnd. De använder juridiken som en täckmantel för politiska uppgörelser, säger han.

Ove Bring nämner den nyligen frigivne Julia Tymosjenko som det senaste exemplet. Än så länge är detta dock en intern angelägenhet för Ukraina. Ove Bring menar att Janukovytjs eventuella brott inte uppfyller kriterierna för att åtal ska kunna väckas i den Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

– Janukovytj har gett order till säkerhetsstyrkorna att skjuta mot civila demonstranter. Jag har dock svårt att se hur han skulle kunna åtalas för brott mot mänskligheten, säger Ove Bring.