Utrikes.

2020-09-07 12:30
Protesterna i Egypten mot sexuella övergrepp har över åren varit många. Dessa protester har nu gett resultat och fått  åklagarmyndigheten att inleda en utredning. På bilden visas demonstranter under en protest år 2014. Bild: Amr Nabil/AP/TT
Protesterna i Egypten mot sexuella övergrepp har över åren varit många. Dessa protester har nu gett resultat och fått åklagarmyndigheten att inleda en utredning. På bilden visas demonstranter under en protest år 2014.
Puffetikett
Dagens ETC

Instagramkonto avslöjar sexövergrepp i Egypten

En rasande feministisk opinion kräver på sociala medier att skyldiga till våldtäkter och sexuella övergrepp grips och straffas hårt. Protesterna har tvingat egyptisk polis och åklagare att starta en utredning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den egyptiska rättsapparaten har alltid tagit lätt på anklagelser om våldtäkter och sexuella övergrepp, men nu tvingas man att försöka agera. Ett nytt instagramkonto, @assaultpolice, har spelat en viktig roll med att avslöja olika övergrepp. Efter uppgifterna från kontot om hur en elitstudent på ett amerikanskt universitet i Kairo förföljt ett stort antal mycket unga flickor, flera minderåriga, och sedan tvingat dem till sexuellt umgänge har landets riksåklagare väckt åtal.

Riksåklagaren Hamada el-Sawy har beslutat att inleda en rättegång mot studenten, som anklagas för sexuella övergrepp på minderåriga, utpressning och förföljelse av tre minderåriga flickor.

Rättegången är ett resultat de våldsamma reaktionerna på sociala medier sedan instagramkontot publicerade uppgifterna och den egyptiska metoo-rörelsen krävde att både de skyldiga till övergreppen och de som tystar ner dem ska hållas ansvariga.

Tvingades öppna utredning

När nya uppgifter om en gängvåldtäkt på ett femstjärnigt hotell i Kairo, där ett 15-tal studenter var inblandade, avslöjades tvingades åklagarmyndigheten att öppna en utredning, trots att våldtäkten ägde rum för flera år sedan.

Åklagarna bekräftar att efter att uppgifterna om våldtäkten blev virala lämnade fem misstänkta landet och sökte skydd i Libanon. På uppdrag av Egypten grep libanesisk polis tre av dem utanför Beirut, medan två fortfarande är på fri fot. Ytterligare nio misstänkta har gripits i Egypten, inklusive en man som försökte lämna landet.

Tidigare har åklagare och polis i Egypten sällan agerat på sexualbrott. Den kvinna som anmäler ett övergrepp tvingas ta strid mot den konservativa kulturen i landet och kommer fallet till domstol är bevisbördan, som helt ligger på den utsatta, oftast övermäktig.

Kvinnor dömda för Tiktok-video

De fall som polisen tar upp när det gäller sexualbrott riktar sig oftast mot kvinnor. Tidigare i somras greps två unga kvinnor efter att ha lagt ut bilder och video på sig själva på appen Tiktok. De anklagades för ”överträdelser mot familjens värderingar” och dömdes sedan till två års fängelse. Även tre män dömdes till samma straff för att ha hjälpt dem tekniskt.

De två kvinnorna är de första i en pågående kampanj mot de som bryter mot familjens värderingar. Ytterligare nio kvinnor har sedan i våras gripits för samma brott och deras domar väntas inom den närmsta tiden.