Utrikes.

2020-09-24 09:45
  • Domaren Amy Coney Barret, 48 år, är känd för sitt hårda abortmotstånd. Bild: Robert Franklin/AP/TT
    Domaren Amy Coney Barret, 48 år, är känd för sitt hårda abortmotstånd.
  • Ruth Bader Ginsburgs död kan ge Trump möjligheten att förstärka den konservativa majoriteten. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
    Ruth Bader Ginsburgs död kan ge Trump möjligheten att förstärka den konservativa majoriteten.
Puffetikett
Dagens ETC

Hon väntas bli ny domare i USA – aborträtten hotad

På lördag förväntas Donald Trump presentera en ny kandidat till USA:s högsta domstol. Om det blir den favorittippade Amy Coney Barrett kan både aborträtten och Obamacare stå på spel, befarar liberaler.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den liberala ledamoten Ruth Bader Ginsburg avled i fredags, 87 år gammal, efter en tids sjukdom. Sedan dess har spekulationerna gått varma om vem som ska ta över stolen i Högsta domstolen efter kvinnan som gjort sig känd för att ha kämpat för jämlikhet och kvinnors rättigheter. President Donald Trump, som säger att han vill tillsätta hennes post innan presidentvalet, har hävdat att han redan på lördag ska presentera en ny kandidat.

– Jag röstar mycket hellre innan valet, säger Trump enligt nyhetsbyrån Reuters. Vi har massor med tid att göra det.

Ginsburgs död kan ge Trump möjligheten att förstärka den konservativa majoriteten, till sex konservativa mot tre liberala domare, i Högsta domstolen som avgör frågor om abort, sjukvård, vapenlagar, presidentens makt och dödsstraff.

Katolik och abortmotståndare

Enligt amerikanska medier står striden om vem som ska ta över posten mellan två konservativa jurister – Amy Coney Barrett och Barbara Lagoa. Enligt källor  till CNN, som har insyn i överläggningarna, har den förstnämnde seglat upp som Trumps favorit. Domaren Amy Coney Barret, 48 år, är populär inom den religiösa högern. Hon är katolik och känd för sitt hårda abortmotstånd. Enligt liberaler är hennes juridiska perspektiv för influerat av hennes religösa tro och de befarar att hon kan driva fram inskränkningar i aborträtten om hon tar över stolen i landets högsta rättsliga instans, enligt nyhetsbyrån AP.

Från liberalt håll ses Barret också som en motståndare mot Affordable Care Act, Obamas sjukvårdsreform som Trumpadministrationen försöker upphäva. I november ska ett undantag från Obamacare prövas i HD och om Barret väljs in i domstolen innan presidentvalet i november, eller strax efter, skulle det bli ett av hennes första ärenden, enligt CNN.

Den andra topptippade kandidaten, Barbara Lagoa, är dock inte ute ur spelet än, enligt CNN. Hon är den första latinamerikanska kvinnan som utsetts till domare i Floridas högsta domstol och som domaren har hon drivit en strikt konservativ linje.

Lovat nominera svart kvinna

Sedan Ruth Bader Ginsburg död har en stor fråga varit om senaten ska rösta om att godkänna en ny kandidat innan eller efter en ny president svärs in i januari. Ginsburgs egen önskan innan hon dog var att det skulle ske efter presidentvalet. Men efter att den republikanske ledamoten Mitt Romney på tisdagen meddelade att han står bakom Donald Trumps linje står det klart att majoriteten i senaten troligtvis kommer godkänna Trumps val, skriver Reuters. Demokraterna kan inte påverka utgången i det här. Partiets presidentkandidat Joe Biden har lovat nominera en svart kvinna till posten, om stolen i domstolen är tom när han eventuellt tillträder som president.