Utrikes.

2020-09-04 11:30
Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin.  Bild: AP
Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. 
Puffetikett
Dagens ETC

Högerextrema hyllar militarisering av franska gränsen

De franska och italienska inrikesministrarna har skapat en ”gemensam brigad mot illegal invandring”. Det är tveksamt att det är i enlighet med EU:s regler och den högerextremistiska gruppen Generation Identitaire – vars medlemmar dömts till fängelse för att med våld hindra människor att ta sig över bergen – hyllar initiativet.

Den 31 juli reste Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin till Rom för att träffa sin italienska kollega Luciana Lamorgese.

– Det är extremt viktigt att bekämpa införseln av illegala migrantpopulationer från Vintimille-regionen till Menton-regionen, sade Gérald Darmanin till pressen efter mötet inrikesministrarna emellan.

Gemensam brigad

Vintimille ligger på den italienska och Menton på den franska sidan av gränsen och är den redan polisbevakade gräns­övergång som många migranter tidigare korsade med buss eller tåg men numera undviker för att istället ta vägen till fots över bergen.

Samarbete mellan ländernas polis- och militärpolispatrullerna existerar redan men brigaden ska för första gången föra samman franska och italienska officerare under ett gemensamt kommando. Detta ska presenteras inför EU:s inrikesministrar i oktober där de hoppas få Spaniens och Tysklands stöd för initiativet.

Italien och Frankrike vill med detta reaktivera överenskommelsen i Malta som innebär att migranter som förts i land i Malta och Italien ska omfördelas inom fyra veckor till övriga EU-länder. Överenskommelsen sattes på paus under coronakrisen.

Under tiden rapporterar Amnesty International i en rapport från tidigare i år om att det redan existerande polissamarbetet länderna emellan innebär utomrättsliga så kallade pushbacks i bergen. Migranter förs av polis tillbaka över gränsen samt stoppas om de sätter sig på en buss eller ett tåg – enligt vittnesmålen väljs de ut efter rasprofilering.

Högerextrema tar åt sig äran

Den högerextrema grupperingen Generation Identitaire gjorde så kallade motvandringar när frivilliga gjorde hjälpvandringar i bergen. Gruppen som bestod av franska och italienska aktivister mötte upp vandrande migranter och tvingade dem med hot och våld tillbaka till Italien. För detta dömdes tre av medlemmarna till fängelsstraff. Efter inrikesministern uttalande i Rom i juli skrev de på hemsidan:  “Inrikesministern inspireras av Generation Identitaire. Vi vill härmed gratulera vår inrikesminister som vill formalisera vårt initiativ.”

3

... migrerande personer omkom i Alperna 2019.