USA-valet 2020.

2020-10-08 08:39
  • ”Det amerikanska folket har bevittnat det största misslyckandet av någon regering någonsin. Den här administrationen har därmed förverkat sin rätt att bli omvald” sa Kamala Harris. Foto: Patrick Semansky/TT/AP
    ”Det amerikanska folket har bevittnat det största misslyckandet av någon regering någonsin. Den här administrationen har därmed förverkat sin rätt att bli omvald” sa Kamala Harris.
  • Efter förra veckans debatt mellan presidentkandidaterna blev debatten mellan vicepresidentkandidaterna mer stillsam. Foto: Morry Gash/TT/AP
    Efter förra veckans debatt mellan presidentkandidaterna blev debatten mellan vicepresidentkandidaterna mer stillsam.
Puffetikett
Dagens ETC

Harris pandemismocka: ”Största misslyckandet av någon regering någonsin”

”Det största misslyckandet av någon regering någonsin”. Det kallade Kamala Harris Trump-regeringens hantering av pandemin under onsdagens vicepresidentdebatt mot Mike Pence.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Två plexiglasskivor stod utplacerade framför Mike Pence och Kamala Harris under onsdagens debatt mellan de båda vicekandidaterna. Om skivorna verkligen gjorde någon skillnad som skydd mot viruset är tveksamt. Men de fungerade åtminstone som en påminnelse om pandemin som tagit livet av 212 000 amerikaner och smittat 18 personer i Vita huset, däribland presidenten själv. Demokraternas utmanare Joe Bidens kampanj har länge försökt göra presidentvalet till en folkomröstning om Trumps och hans vicepresident Mike Pences katastrofala hantering av coronapandemin. Kamala Harris missade inte chansen att fortsätta på samma spår i debatten.

”Det amerikanska folket har bevittnat det största misslyckandet av någon regering någonsin. Den här administrationen har därmed förverkat sin rätt att bli omvald” sa Kamala Harris i sitt första anförande. Mike Pence undvek i sin tur att svara på moderatorns fråga om varför USA har så höga dödssiffror jämfört med andra rika länder.

Fluga stal showen

Efter förra veckans kaosdebatt mellan Joe Biden och den ständigt avbrytande Donald Trump var onsdagens drabbning mellan Harris och Pence en betydligt stillsammare historia. Inget som sades under debatten fick större uppmärksamhet i sociala medier än den fluga som under sändningen landade på Mike Pences vita hjässa och satt kvar i två minuter.

Pence, en mycket konservativ väckelsekristen republikan, har en betydligt mildare framtoning än Trump, men visade under debatten sitt släktskap med presidenten vars fyra år präglats av ”alternativa fakta”. Pence uppmanade gång på gång Kamala Harris att hålla sig till fakta, samtidigt som han själv kom med flera felaktiga påståenden. När debatten kom att handla om klimatfrågan gick Pence med på att klimatet visserligen ändras men hävdade, i strid med forskningen, att det är oklart vad som ligger bakom.

Fokuserade på fracking

Pence fortsatte också med Trumpkampanjens strategi att måla upp Joe Biden och Kamala Harris som mer radikala än vad de i själva verket är. Detta för att försöka skrämma bort osäkra väljare som står och väger mellan Republikanerna och Demokraterna. Mike Pence attackerade flera gånger Harris i frågan om fracking, en metod för att utvinna olja och naturgas, som används på flera håll i USA. Den lönsamma men kontroversiella och miljöskadliga metoden skapar arbetstillfällen bland annat i Pennsylvania, en delstat som är mycket viktig i valet. Trump hävdar felaktigt att Joe Biden vill förbjuda fracking.

För Mike Pence och Republikanerna finns det två vinster med att ta upp fracking: Biden och Harris balanserar mellan att försöka tillfredsställa både vänsterväljare som vill se en hårdare klimatpolitik, och osäkra väljare som har klimatfrågan betydligt lägre på prioritetslistan. I debatten vände sig Harris främst till de senare. Hon försäkrade att hon inte vill förbjuda fracking, och lyfte fram att republikaner som Colin Powell, utrikesminister under George W. Bushs tid som president, och tidigare presidentkandidaten John Kasich kommer rösta på Biden i år. Förmodligen gör hon och Joe Biden kalkylen att vänsterväljarna kommer rösta på dem ändå, för att till varje pris avsluta kapitlet Trump.

Varnade för valfusk

Men frågan om vad som händer om Biden vinner valet hänger fortfarande löst. Donald Trump har vägrat lova ett fredligt maktövertagande, i ett extremt politiserat USA. Det ville inte heller Mike Pence göra i debatten med Harris, på direkt fråga från moderatorn.

”Jag tror att vi vinner det här valet” sa Pence, och upprepade Trumps felaktiga budskap att den utvidgade poströstningen som sätts in på grund av pandemin kommer att leda till omfattande valfusk.