Utrikes.

2020-09-14 12:10
Blackstones vd Stephen Schwarzman tillsammans med USA:s president Donald Trump. Schwarzman är den enskilt störste bidragsgivaren till Donald Trumps återvalskampanj.  Bild: Evan Vucci/AP
Blackstones vd Stephen Schwarzman tillsammans med USA:s president Donald Trump. Schwarzman är den enskilt störste bidragsgivaren till Donald Trumps återvalskampanj. 
Puffetikett
Dagens ETC

Här är Oatlys nya delägare Blackstone – skövling, renovräkningar och stöd till Trump

Den amerikanska riskkapitaljätten Blackstone har fått stenhård kritik från såväl FN-rapportörer som Nobelprisekonomer, som menar att de bidrar till skövlingen av Amazonas och står för en hänsynslös bostadspolitik som sätter utsatta på gatan.

– Blackstone är ofattbart stora och de är konsekvent på fel sida, säger filmaren Fredrik Gertten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Oatlys nya delägare Blackstone är ett av världens allra största riskkapitalbolag.

Förra året uppskattades bolagets tillgångar vara värda 545 miljarder dollar (cirka 4,75 biljoner kronor).

Blackstone sysslar med ”riskkapital, kredit och strategier för hedgefond-investeringar”.

I klartext betyder det att de investerar stora pengar i bolag världen över – allt ifrån matkedjor till hotell, återvinningsföretag, filmbolag och banker, för att trissa upp värdet och göra stora vinster när de lämnar.

Det är på två områden som de fått mest uppmärksamhet på senare tid.

Dels för att Blackstone har investerat i Hidrovias do Brasil, ett infrastrukturföretag med kopplingar till skövlingen av Amazonas, bland annat genom att dra en motorväg rakt igenom regnskogen.

Trumps störste bidragsgivare

Elizabeth Warren, tidigare presidentkandidat för Demokraterna, var ett av flera tunga namn som kritiserade Blackstone när nyheten avslöjades förra året.

– Det är djupt oroande att USA-baserade riskkapitalbolag som Blackstone har dragit fördelar av det försvagade miljöskyddet i Brasilien genom sina investeringar, för att trissa upp kortsiktiga vinster på bekostnad av vårt globala klimat och urbefolkningen, skrev Warren i ett öppet brev till Blackstones vd Stephen Schwarzman.

Schwarzman är för övrigt den enskilt störste bidragsgivaren till Donald Trumps återvalskampanj, med donationer på nära 30 miljoner kronor.

Även svenska banker har investerat stora pengar i Blackstone. Swedbank hade tidigare drygt två miljarder kronor genom tre av sina fonder, men avyttrade merparten av detta i maj 2020 och har idag inget innehav kvar i Blackstone, uppger de för Dagens ETC. 
SEB har investeringar på cirka 100 miljoner kronor.

– Blackstone är insyltade i att driva på exploateringen av Amazonas via infrastrukturverksamheten, sade Jakob König från Fair Finance Guide Sverige, som gjorde avslöjandet. Flera miljöorganisationer tipsar folk om att påverka sina banker för att göra mer hållbara investeringar, och varnar för Blackstone.

”Ett helvete för hyresgäster”

Det andra området där Black-stone har rört upp kontroverser är bostadsmarknaden. Leilani Farha, FN:s tidigare rapportör för rätten till bostäder, har återkommande varnat regeringar världen över för Blackstones strategier att köpa upp stora bostadsområden, ofta i utsatta delar av storstäder, renovera lägenheterna och sedan chockhöja hyrorna - vilket sätter många människor på gatan.

Fenomenet kallas ”renovräkning” och beskrivs ingående i Fredrik Gerttens film ”Push” från i fjol, där bland annat Nobelpristagaren i ekonomi Joseph Stiglitz kallar Blackstone för ”onda”.

Det uttalade mottot på Blackstones egen hemsida var fram tills nyligen ”Köp det, fixa det, sälj det”.

Senast i torsdags skrev Leilani Farha  på Twitter att ”Blackstone har gjort livet till ett helvete för hyresgäster världen över”.

Gertten menar att det är ofattbart att svenska pensionsfonder har pengar i Blackstone.

– Varför ska våra pensionspengar gå till en amerikansk fond som tjänar pengar i Amazonas, bedriver fracking och stöttar Trumps politik? Det är en mycket viktigare debatt än havremjölk. Oatly snackar om att påverka Blackstone. Men Blackstone är ofattbart stora. Och de är konsekvent på fel sida, säger han.

Fotnot: Den här texten innehöll tidigare en felaktig uppgift om Swedbanks investeringar i Blackstone, vilket Dagens ETC beklagar. Texten är nu korrigerad.

Blackstone

The Blackstone Group Inc är ett amerikanskt riskkapitalbolag som riktar in sig på riskkapital, kredit och strategier för hedgefond-investeringar.

Huvudkontoret ligger i New York, och de har kontor i över 20 andra städer världen över.

2017 hade de 2 360 anställda och omsatte drygt 7 miljarder dollar.

2019 uppskattades bolagets tillgångar vara värda 545 miljarder dollar (cirka 4,75 biljoner kronor).

Några av de företag som Blackstone investerat i är: Hilton (hotell), Merlin (nöjesindustri med bland annat Legoland, Sea Life och Madame Tussauds), Universal Studios (film), Travelport (turism) och EQ (fastigheter).

Blackstone var fram till förra hösten majoritetsägare i svenska Hembla (fd D.Carnegie) som ägt över 21 000 lägenheter i miljonprogramsområden i främst Stockholm och Mälardalen, som Husby, Alby, Flemingsberg, Södertälje, Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

I september 2019 sålde Blackstone av sina 61 procent i bolaget till tyska fastighetsjätten Vonovia för 12,2 miljarder kronor.