Utrikes.

2020-10-07 14:50
Bild: Yorgos Karahalis/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Grekland: Gyllene Gryning klassas som kriminell organisation

Flera medlemmar döms också för våldsbrott, bland annat mot migranter och fackanslutna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dag föll domen i rättegången mot det nynazistiska partiet Gyllene grynig. Den grekiska domstolen konstaterar att hela det nynazistiska partiet Gyllene gryning klassas som en kriminell organisation.

Partiledaren Nikos Michaloliakos anses skyldig till att ha bedrivit en kriminell organisation, flera medlemmar döms för våldsbrott, bland annat mot migranter och fackanslutna. En medlem från partiet döms för mordet på den antifascistiska rapparen Pavlos Fyssas, efter att ha erkänt.

Nikos Michaloliakos medger politiskt ansvar för mordet, men nekar till brott, Så gör också övriga partitoppar. Pablos Fyssas omringades sent en kväll i september 2013 i Athen och knivskars till döds.

Det uppmärksammade mordet ledde till en utredning av partiet, och rättegången är en av de mest uppmärksammade i Greklands moderna historia. Domen anses unik, och öppnar för att döma även partiledningen för inblandningen i mordet och för andra våldsdåd utförda av partiets gräsrötter under tiden partitopparna satt i det Grekiska parlamentet. Det rapporterar Sveriges Radio.

Totalt har 68 medlemmar i partiet åtalats. Straffen kommer fastställas vid ett senare tillfälle, men sannolikt rör det sig om upp till 15 års fängelse för partiledningen.