Utrikes.

2020-09-18 12:15
Sjuksköterskan Dawn Wooten har anmält flyktingförvaret för ”skakande medicinsk försummelse”. Bild: Jeff Amy/AP/TT, Tore Meek/NTB/TT
Sjuksköterskan Dawn Wooten har anmält flyktingförvaret för ”skakande medicinsk försummelse”.
Puffetikett
Dagens ETC

Flyktingar fick livmodern borttagen: ”Experimentellt koncentrationsläger”

Ett flyktingförvar i Georgia, USA, har anmälts för ”skakande medicinsk försummelse”, av sin egen sjukvårdspersonal. ”Det var som ett experimentellt koncentrationsläger”, säger en av de internerade flyktingarna enligt anmälan, som bland annat berättar att många kvinnor fått sin livmoder bortopererad.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sjuksköterskan Dawn Wooten ska ha arbetat i tre år på flyktingförvaret i Georgia, USA, som drivs av det privata bolaget LaSalle Corrections. Anmälan mot hur de internerade flyktingarna där har behandlas är framlagd å hennes vägnar av människorättsgrupperna Government Accountability Project samt Project South. I anmälan anklagas interneringscentret bland annat för medicinsk försummelse.

Dåliga rutiner

Det ska handla om såväl dåliga säkerhetsrutiner kring smittspridning av covid-19 som ohygieniska och farliga förhållanden i största allmänhet. De flyktingar som påpekat det ska enligt anmälan ha satts i isoleringscell som straff. En av de internerade flyktingarna berättar för nyhetsbyrån The Intercept att många av internerna inte ens vågat berätta för personalen om sina sjukdomssymptom: ”Jag ville inte säga att jag hade ont i halsen eller att jag hade symptom, för jag ville inte tillbaka till straffcellen”, säger den anonyma uppgiftslämnaren.

”Livmodersamlaren”

I anmälan berättar också Dawn Wooten om hur en fristående läkare som arbetade för flyktingförvaret genomförde ovanligt många hysterektomioperationer, en operation där hela eller delar av livmodern tas bort. Detta trots att många av de spansktalande kvinnorna inte förstod vad operationen innebar.     

”Alla han ser får en hysterektomi – nästan alla. Det är hans specialitet, han är livmodersamlaren”, säger Dawn Wooten i anmälan.

”Det var som ett experimentellt koncentrationsläger. Det var som om de experimenterade med våra kroppar”, berättar ett anonymt vittne.

Människorättsadvokaten Azadeh Shahshahani säger till The Guardian att anläggningen måste stängas omedelbart.

– Vi kräver att människorna ska frigöras omedelbart och vi har krävt att denna anläggning ska stängas under lång tid, säger hon.