Utrikes.

2014-02-26 14:52

EU-parlamentet förespråkar svensk sexköpslag

EU-parlamentet har med bred majoritet röstat igenom en resolution som förespråkar att straffa sexköp, inte de prostituerade.
   – Det är historiskt i europeiskt sammanhang, säger Mikael Gustafsson (V), ordförande i kvinnoutskottet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den svenska modellen förespråkas numera öven av EU-parlamentet. Resolutionen, som är icke-bindande och ska ses som ett åsiktsyttrande från EU-parlamentet i och med att den inte är lagstiftande, går till och med lite längre än den svenska lagstiftningen och föreslår att även sexköp utomlands kriminaliseras.

Att den har gått igenom innebär att EU-parlamentet ser prostitution som en kränkning av mänskliga rättigheter och en sorts våld mot kvinnor. Men enligt Mikael Gustafsson är resolutionen som slutligen gick igenom lite urvattnad.

– Parlamentet tryckte in begreppet ”forced prostitution”, tvingad prostitution, vilket jag tycker illa om. Sedan står det att den svenska modellen är ett av de effektivaste sätten att bekämpa prostitution istället för det effektivaste.

Trots det så tycker Mikael Gustafsson att beslutet är stort.

– Resolutionen är fortfarande väldigt tydlig och bra, så det är något att vara glad över.

Det finns inget formellt nästa steg, men att resolutionen har antagits av EU-parlamentet betyder att det kan lyftas som parlamentets officiella åsikt i frågan. Det betyder ett stort steg framåt i opinionsbildningen.

– Som ordförande i kvinnoutskottet kan jag också sätta mer kraft bakom mina ord när ämnet debatteras. Det kan vara väldigt värdefullt.