Kommentar / Gunnar Wesslén.

2020-09-09 16:30
Kaing Guek Eav, även känd som Duch. Bild: Dagens ETC / Heng Sinith/AP/TT
Kaing Guek Eav, även känd som Duch.
Puffetikett
Dagens ETC

En av skräckväldets ledare har dött i fångenskap

Duch var kommendant för tortyr- och avrättningsfängelset Tuol Sleng i Kambodja. För några dagar sedan dog han i fångenskap. En av de sista ledarna i Pol Pots skräckvälde.

Gunnar Wesslén minns sina resor till Kambodja efter att Röda khmererna tvingats bort. Ett land där liklukten låg som en våt filt över allt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag kommer aldrig att glömma när jag och fotografen Peter Knopp tog oss in på tortyr- och avrättningsfängelset Tuol Sleng i Kambodjas huvudstad Phnom Penh strax efter regimens fall. De flesta kropparna var bortforslade, men det låg fortfarande kvar benrester av de avrättade i cellerna. Stanken var fruktansvärd.

För några dagar sedan dog Kaing Guek Eav, kallad Duch, 77 år gammal på ett sjukhus i Phnom Penh. Duch var kommendant för Tuol Sleng och dömd för mord på minst 14 000 fångar där.

Duch och Tuol Sleng blev symboler för Röda khmerernas brutalitet och Pol Pots regim som under sina knappt fem år vid makten var ansvariga för cirka två miljoner människors död. Duch var en före detta lärare i matematik som hade anslutit sig till de Röda khmererna efter de ­amerikanska bombningarna och generalen Lon Nols statskupp i landet. Efter att ha bevisat sin organisationsförmåga och sin ­avsaknad av empati blev Duch kommendant för regimens ­viktigaste fång- och tortyr­inrättning, Tuol Sleng.

Brottet att bära glasögon

På fängelset torterades de mest bisarra bekännelser fram. Jag hittade själv dokument i Tuol Sleng där människor erkände att de varit agenter för CIA, KGB och franska säkerhetstjänsten samtidigt. Efter tillräckligt mycket tortyr erkände de vad som helst som deras förhörsledare önskade. Fångarna på Tuol Sleng hade många gånger gripits efter att ha blivit angivna av medlemmar i Röda khmererna lokalt, deras ”brott” kunde ha varit att de hade glasögon och därför stod under inflytande av främmande makt – eftersom alla glasögon importerades. Efter tortyren avrättades de och kropparna grävdes ned i ett av alla Dödens fält som inrättats.

Duch blev ett pålitligt verktyg för ledarskapet. När han sedan ställdes inför rätta anklagad för massmord och brott mot mänskligheten berättade han att han tagit sitt namn från en barnbok där en mycket lydig skolpojke hette just Duch: ”Jag ville vara en väldisciplinerad pojke som respekterade sina lärare och utförde goda handlingar”. Inför domen var hans främsta försvar att han fruktade för sitt liv om han inte lydde order. Men hans utsagor för domstolen motsades av alla vittnesmål mot honom. I dem beskrevs den hängivenhet, kreativitet och grymhet som han visade i ledningen för Tuol Sleng. Vakter som vittnade mot honom berättade bland annat hur han tvingade barn att döda sina föräldrar för att bevisa sin trohet mot de Röda khmererna, men också hur mammor tvingades slå ihjäl sina handikappade barn med olika tillhyggen därför att barnen var en belastning för det nya Kambodja.

Duch dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Skräckresa

Duch var bara ett exempel på den totala fanatismen och grymheten som rådde i Kambodja under de Röda khmerernas välde. Som utsänd från Aftonbladet fick jag tillsammans med fotografen Peter Knopp åka bil från Ho Chi Minh-staden med vietnamesisk militär till Phnom Penh strax efter att Vietnam tvingat bort Pol Pot från makten. Det var en skräckresa genom ett förött land där liklukten hela tiden låg som en våt filt över landet. Det enda som under resan fanns att dricka var kokosmjölk utblandat med smutsigt vatten. Jag kunde inte klara lukten av kokos under flera år.

Denna regim hade då i flera år hållits under armarna av Kina, FN och västerländska intellektuella, med Jan Myrdal i spetsen, som garanterade att det var en progressiv regering som gjorde allt för sin befolkning. Men undan för undan avslöjades Duchs och regimens illdåd.

Senare har jag återvänt till Tuol Sleng vid flera tillfällen. Nu är det gamla tortyrfängelset, som tidigare var en skola, ett museum och ett minnesmärke över de som dog där.

Med Duchs död är bara en av de viktigaste ledarna för Röda khmererna fortfarande vid liv, rörelsens främste ideolog Khieu Samphan, 89 år gammal. Tidigare har bland andra Pol Pot, Ieng Sary och Nuon Sarea dött i fångenskap.