Utrikes.

2020-09-28 16:00
Puffetikett
Dagens ETC

Donald Trumps ekonomi avslöjad - är djupt skuldsatt

Han har knappt betalat någon inkomstskatt, och han är djupt skuldsatt. Efter många års spekulationer kring Donald Trumps ekonomi har New York Times avslöjat att den amerikanska presidenten gjort allt för att slippa betala skatt – samtidigt som hans egen ekonomi är nära att haverera.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Donald Trump har vägrat. Trots att det i USA har varit tradition att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer, så har han gjort allt han kan för att ingen ska få insyn. I somras slog dock Högsta Domstolen efter många turer fast att han kan behöva visa dem för distriktsåklagare i New York. Men genom en stor granskning i New York Times offentliggörs nu presidents ekonomi för många fler än juristerna – tidningen har gått igenom Donald Trumps samtliga deklarationer från de senaste 20 åren. Granskningen visar att Donald Trump inte har betalat inkomstskatt alls tio av de senaste 15 åren. Det år han tillträdde som president, 2016, betalade han ungefär 7 000 kronor i federal inkomstskatt. Året därpå var summan den samma. Det kan jämföras med hans föregångare, som enligt New York Times båda betalade drygt 900 000 kronor i skatt per år. 

Donald Trump själv försöker dock slå ifrån sig, och menar att det handlar om ”falska nyheter”. Han hävdar att han i själva verket betalar stora summor i skatt.

– Jag betalar mycket annan skatt. Skattemyndigheterna behandlar mig illa, väldigt illa, sa han under söndagskvällen som svar på en fråga om hur mycket skatt han anser sig betala.

Skulder på upp till 3,6 miljarder

Att han kunnat undvika att betala skatt är till stor del tack vare att han dragit av för förluster på sina investeringar, som golfklubbarna och hotellen. Men han har också gjort stora avdrag för till exempel sitt privatflyg som han använde under presidentvalskampanjen 2016, för trädgårdsarbete som utförts på hans ägor och för sin egen hårvård. Totalt har tiotals miljoner försvunnit från hans skattepliktiga inkomster genom att de dragits av som kostnader, skriver New York Times.

Granskningen visar också att det som Donald Trump genom åren byggt hela sitt varumärke på, att han är en enastående affärsman, inte stämmer. Istället är han djupt skuldsatt. Totalt handlar det om skulder på mellan 2,7 till 3,6 miljarder kronor, i de flesta fall skulder som han själv står som garant för och som han snart måste börja betala tillbaka. Och de nästan fyra miljarder kronor som Donald Trump uppgett att han gick i vinst med 2018 finns inte heller. Istället gick Donald Trump back med 428 miljoner kronor, enligt granskningen. 

New York Times skriver: ”I slutändan har Mr Trump varit betydligt mera framgångsrik i att agera affärsmogul än att vara en sådan på riktigt”.