Presidentvalet i USA.

2020-10-12 10:05
Joe Biden. Bild: Carolyn Kaster/TT/AP
Joe Biden.
Puffetikett
Dagens ETC

Det här vill Joe Biden göra – om han vinner valet

Så blir USA om Demokraternas presidentkandidat Joe Biden vinner presidentvalet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vad vill Joe Biden?

Biden-kampanjen har till stor del handlat om att vara anti-Trump, men varken det eller den starkt uttryckta viljan att undvika ”malarkey” (ungefär strunt, käbbel) är politik han kan bygga fyra år i Vita huset på. Hur ser då den förre vicepresidentens vision för USA ut? Jo, Bidens politik är inte helt olik gamla parhästen Barack Obamas. Men i ett försök att ena Demokraterna har en politisk plan tagits fram i samarbete med representanter från olika delar av partiet, från John Kerry till Alexandria Ocasio-Cortez.

Jobb

För att kunna ta sig igenom coronakrisen ska det bli enklare för småföretag att få lån. Familjer ska också få större utbetalningar. Förslag finns för att öka utbetalningar från pensionssystemet Social security och återkalla Trumps skattesänkningar. Sedan ska USA byggas tillbaka bättre, ”build back better”, genom att minimilönen höjs till 133 kronor i timmen. Dessutom ska 17,8 tusen miljarder kronor investeras i grön energi. Stora satsningar ska också se till att statliga pengar används till att köpa inhemska varor och investeras i material, tjänster, forskning och teknik som utvecklas i USA.

Covid-19

Joe Biden trycker ofta hårt på att han är för ett masktvång, någonting som presidenten dock bara kan införa på federal mark. I övrigt vill han investera i ett rikstäckande testnings- och smittspårningsprogram, som är gratis för de som testas. Även behandling av covid-19 ska vara kostnadsfri för patienten. Dessutom vill Biden att de som drabbas av virusutbrott ska kunna få betald ledighet.

Klimat

Bidens ambitiösa klimatplan innehåller skapandet av miljontals ”bra, fackligt anslutna” jobb inom infrastruktur. En ny grund behövs för en grönare framtid, och då behövs nya vägar, gröna områden, vattenledningar, elnät och bredband. Alla städer med fler än 100 000 invånare ska få kollektivtrafik, hus ska uppgraderas och nya hållbarare hus ska byggas. Betoning läggs även på klimaträttvisa – bra jobb ska placeras i samhällen som har halkat efter och satsningar ska göras i de områden som drabbats hårdast av föroreningar.

Sjukvård

Biden vill återinföra och expandera Obamacare så att 97 procent av amerikaner försäkras inom systemet. Kostnaden för sjukvårdsförsäkringar ska också begränsas till max 8,5 procent av hushållets inkomst. Liksom Trump vill Biden sänka priserna på dyra receptbelagda mediciner. Läkemedelsföretag som sätter priserna för högt bestraffas med en extra skatt och certifierat säkra mediciner ska få importeras.

Utrikespolitik

Det har sagts att Biden vill koncentrera sig på inrikesfrågor först, men det mesta tyder på att han ändå vill vända på Trumps isolationism. Biden kommer att vilja läka de förhållanden med USA:s allierade som har åkt på stryk under den senaste mandatperioden, inte minst med Nato. Biden har också föreslagit en internationell koalition tillsammans med andra demokratier som ska agera motvikt mot Kina, ett land han anklagar för orättvisa förfaranden när det gäller handel och miljön. Exakt vad koalitionen ska göra eller vilka länder som ska ingå är dock oklart.

Invandring

Trump-politiken som har skiljt småbarn från sina föräldrar vid USA:s gräns ska upphävas under Bidens första hundra dagar som president, har han lovat. Även inreseförbudet som gäller för flera länder där en majoritet av befolkningen är muslimer ska bort, liksom gränsen på antalet asylansökningar som USA tar emot.