Presidentvalet i USA.

2020-10-12 10:18
Donald Trump. Bild: Alex Brandon
Donald Trump.
Puffetikett
Dagens ETC

Det här vill Donald Trump göra – om han vinner valet

Det här vill Donald Trump, president och republikan, göra om han sitter kvar en andra mandatperiod.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vad vill Donald Trump?

Efter snart fyra turbulenta år i Vita huset siktar Trump på fyra till. Vad vill presidenten, som själv har beskrivit sig som ”helt flexibel i många, många frågor”, göra med framtiden? Bland hans kampanjfrågor lyser klimatet med sin frånvaro, med undantag för ett löfte att arbeta tillsammans med andra länder för att städa upp haven och ”fortsätta vara världsledande i tillgången till det renaste dricksvattnet och den renaste luften”.

America first

Trupperna ska hem samtidigt som USA:s militära styrka ska ökas. Globala terrorister ska ”utplånas”. Stor vikt läggs också vid att USA ska göra sig oberoende av Kina, någonting som ska ske genom att ta tillbaka en miljon tillverkningsjobb från landet. Det ska ske både genom skattelättnader för företag som flyttar jobb till USA och genom att inte ge några statliga kontrakt till företag som outsourcar jobb till Kina. Detta kan också påverka handelsförhållandet med andra länder som exporterar till USA, inklusive Sverige.

Lag och ordning

En stor del av Trump-kampanjen går ut på att ”försvara vår polis”. Polisen ska få mer pengar och fler ska anställas och våld mot poliser ska bestraffas hårdare. Drive by-skjutningar ska klassas som inrikesterrorism och ”våldsamma extremistgrupper som antifa ska ställas inför rätta”. Dessutom lovar Trump att fortsätta nominera ”konstitutionalister” både till Högsta domstolen och till andra domstolar, att inte ”sky några medel för att skydda ofödda liv” och att skydda rätten att bära vapen.

Covid-19

Ett vaccin ska utvecklas senast till slutet av 2020 och livet ska återgå till det normala 2021. Medicin och utrustning för sjukvårdspersonal ska tillverkas i USA och landets reservlager ska fyllas på. Nu när Trump har personlig erfarenhet av sjukdomen är han väldigt i gasen när det gäller de behandlingsalternativ som finns. Kina ska också ställas till svars för spridningen av coronaviruset.

Sjukvård

Trump vill sänka priserna på receptbelagda mediciner och på sjukvårdsförsäkringar. Dessutom ska statliga sjukvårdsförsäkringen Medicare skyddas och veteraner ska få sjukvård i världsklass. Exakt hur det, eller att ”patienter och läkare ska bestämma över sjukvårdssystemet”, ska ske är oklart och skulle innebära en rejäl sväng från Trump, som under tiden som president har skurit i sjukvårdsbudgeten så att försäkringar nu täcker mindre och kostar mer.

Jobb

En miljon nya jobb ska skapas på tio månader, enligt Trumps valmanifest. Liksom en miljon nya småföretag. Skatter ska sänkas för att ”hålla kvar jobb i USA”, frihandelsavtal ska skydda amerikanska jobb och skattelättnader ska till för saker som produceras i USA. Dessutom vill Trump uppnå ”energioberoende” genom att skära bort regleringar, någonting han menar kommer att skapa jobb.

Invandring

Jämfört med 2016 får invandring en ganska liten del i årets kampanj. Men retoriken är densamma – ”illegala invandrare” ska blockeras från statliga program som ger stöd till de som inte har råd med sjukvård, terminsavgifter och annan välfärd. Gängmedlemmar som inte är medborgare ska utvisas, amerikanska företag ska förbjudas att ersätta amerikanska medborgare med utländska medborgare som har mindre löneanspråk. Hårdare krav på nya invandrares finanser ska också införas.