Utrikes.

2020-08-10 10:45
Bild: AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Demonstranter attackerade av militärpolis efter valet i Belarus

Stora protester bröt ut i flera städer i Belarus efter att det stod klart att president Aleksandr Lukasjenko återigen vunnit valet. I Minsk möttes tusentals människor av hårt beväpnad polis.

Aleksandr Lukasjenko, som ofta kallas för Europas sista diktator, får ytterligare fyra år vid makten. Därmed kommer han att ha suttit i 30 år när det är dags för val i Belarus nästa gång. Sedan han tillträdde som president 1994 har inga val i landet ansetts fria, och inte ett enda val har godkänts av internationella valobservatörer.

När det sent igår stod klart att han återigen får över 80 procent av rösterna uppstod en mängd demonstrationer i Belarus, och i Minsk samlades tusentals människor för att protestera mot valresultatet. Demonstranterna möttes av hårt motstånd från militärt utrustad polis, som attackerade med gummikulor, chockgranater och vattenkanoner. Enligt The Independent körde även en polisbil in bland demonstranterna, och flera personer skadades.

Svårt få ut information

Redan tidigt under kvällen rapporterades det från Minsk om hårt beväpnade polispatruller på gatorna, flera vägar stängdes av liksom centrala torg och byggnader. Det rapporterades också om stora störningar i mobilnätet. Under kvällen och natten låg internet delvis nere, och därmed hade de som försökte rapportera om händelserna svårt att få ut sin information.

Enligt The Independent ska också tre reportrar från den ryska oberoende tv-kanalen Dozhd ha arresterats, och en fotograf från nyhetsbyrån AP hamnade på sjukhus med misstänkt hjärnskakning efter att ha tagits i förvar av polisen.

Utmanaren hävdar seger

Under måndagen meddelade Svetlana Tichanovskaja, som utmanade Lukasjenko, att hon ser sig själv som segrare i valet och uppmanar myndigheterna att lämna över makten. Enligt de officiella siffrorna fick hon endast 9,9 procent av rösterna.