Presidentvalet i USA/ETC på plats.

2020-09-29 08:45
 • Joe Rogans ”Joe Rogan Experience” är en av världens mest framgångsrika podcasts. I ett kontrakt värt runt hundra miljoner kronor får Spotify från årsskiftet ha hela JRE-katalogen exklusivt på sin plattform.
  Joe Rogans ”Joe Rogan Experience” är en av världens mest framgångsrika podcasts. I ett kontrakt värt runt hundra miljoner kronor får Spotify från årsskiftet ha hela JRE-katalogen exklusivt på sin plattform.
 • Under Demokraternas primärval sa Joe Rogan att han stöttade Bernie Sanders, som även gästat hans show.
  Under Demokraternas primärval sa Joe Rogan att han stöttade Bernie Sanders, som även gästat hans show.
 • När Alex Jones, som ligger bakom högerextrema sajten Infowars, påstod att masskjutningen på en lågstadieskola i Sandy Hook aldrig hänt, bröt Rogan med honom en tid. Bild: Jose Luis Magana/AP
  När Alex Jones, som ligger bakom högerextrema sajten Infowars, påstod att masskjutningen på en lågstadieskola i Sandy Hook aldrig hänt, bröt Rogan med honom en tid.
 • Hetlevrad intervju med MMA-fightern Conor McGregor 2016. Bild: L.E. Baskow/Las Vegas Sun/AP
  Hetlevrad intervju med MMA-fightern Conor McGregor 2016.
Puffetikett
Dagens ETC

Därför är Joe Rogan högerns favoritpoddare

Maskulinitet, anti-PK och kontroversiella gäster är byggstenar i Joe Rogans framgångssaga men även nyfikenhet, tid och en känsla för genuina möten. Nu vill Donald Trump att superpoddaren ska moderera en debatt mellan honom och rivalen Joe Biden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Runt tio miljoner lyssnare trycker varje vecka på play för att besöka Joe Rogan i hans ”mancave” i Austin, Texas. I den 52-åriga komikern och UFC-kommentatorns podcast ”Joe Rogan Experience” (JRE) för han och en gäst ett avslappnat samtal som sedan publiceras som ljud och på Youtube. Gästerna är kampsportare, komiker, kändisar, åsiktsmaskin­er eller experter på något.

Under september har han pratat transhumanism, vegankött och sexrobotar med prisbelönta journalisten Jenny Kleeman och artificiell intelligens med forskaren Lex Friedman – men även intervjuat Mike Tyson, Miley Cyrus och Edward Snowden.

Nästan varje avsnitt är över två timmar långt, en del över fem. På grund av covid blir det ibland videosamtal men i vanliga fall besöker gästerna Joe i det som han själv kallat sin mansgrotta. I somras lämnade han Los Angeles och studion med tegelväggen som pryddes av en amerikansk flagga. På bordet bredvid mikrofon­stativet syntes ofta burkar med Nitros cold brew-kaffe, en whiskyflaska och en askkopp med en joint. Familjen flyttade i somras till Austin för att ha ”lite mer frihet”. Den nya studion är rödmålad och istället för flaggan syns svarta paneler med tribalmönster.

Joe själv har rakat huvud, stora biceps och klär sig i t-shirt eller icke instoppad skjorta. Han svär ofta och läser själv upp reklaminslagen innan intervjun sparkar igång, bland annat för Buffalo Trace (”damn good whisky”) och maskulint designade vigselringar i silikon.

Av män för män

Över 1 500 avsnitt har spelats in sedan podden startade 2009. I dag är JRE en av USA:s mest allra populära med runt 200 miljoner nedladdningar per månad. De allra flesta gästerna är män och det verkar även gälla lyssnarna.

Joe Rogan är ingen inkvisitor som en del uttryckt det. Han vill istället ha ett samtal där gästen får tala till punkt och känner sig bekväm. Diskussioner kring brännande ämnen får den plats de förtjänar och behöver inte klippas ned för att passa ett visst format. Joe Rogan själv får också ordentligt med utrymme. Han har tajming och ibland träffsäkra metaforer, skämt och anekdoter som tillför något.

Men det är också lätt att bli trött på den bröliga snubben som aldrig tvekar att dela med sig av sin åsikt om ett ämne och som ibland är verkar mer intresserad av vad han själv känner inför en viss fråga än att fråga sin gäst hur det faktiskt förhåller sig. Rogan ställer många initierade och ibland oväntade frågor men verkar ofta glömma att verkligen lyssna på svaret och missar därmed ingångar till att gå djupare in i ett ämne. Han skrapar lite på ytan, testar vattnet, men går sällan på djupet.

Trodde inte på månlandningen

Som i hans första intervju med Elon Musk från 2018 som hittills visats 37 miljoner gånger på Youtube. Mest uppmärksammat blev att Tesla- och rymdentreprenören drog ett bloss på Rogans spliff (en mix av marijuana och tobak). Rogans och Musks energier är väldigt olika vilket skapade ett märkligt men intressant möte. Elon Musk är skygg, eftertänksam och uttrycker sig ofta i korta meningar. Joe Rogan är inställd på att fortsätta vara en skön snubbe även när han pratar med, vad han själv kallar Musk, ett geni. Han kan dock inte låta bli att tidvis behandla Musk som en freakshow istället för att, som när han börjar prata om barndomen, uppmuntra honom att fortsätta och att beskriva känslor. ”Du är en konstig person” säger han istället.

Mest kritiserad är intervjun med Alex Jones, Rogans gamla kompis som sprider konspirationsteorier på sin webbsida Infowars. När Jones påstod att masskjutningen på en lågstadieskola i Sandy Hook aldrig hänt bröt Rogan med honom en tid men efter att Jones slutligen – efter att ha stämts av föräldrar till de mördade barnen – gick med på att han haft fel, välkomnades han tillbaka som gäst med buller och bång. 

Själv var Joe Rogan länge övertygad om att månlandningen aldrig ägt rum men han har också ändrat uppfattning.

Jordan Peterson ofta gäst

Alt right-provokatören Milo Yiannopoulos, Proud Boys-grundaren Gavin McInnes och andra pratglada reaktionärer eller medlemmar av extremhögern har också gästat. Att bara ge dem plats är illa nog då det skänker legitimitet, menar en del. Andra riktar mer in sig på hur (illa) själva intervjuformatet fungerar när de inbjudna är personer som försörjer sig på att ljuga och sprida desinformation.

De får bre ut sig inför en miljonpublik utan att ifrågasättas särskilt hårt. Rogan har flera gånger bjudit in gäster som ses som kontroversiella och skadliga av transaktivister. Och Jordan Peterson – numera världskänd psykolog med en mängd idéer om kvinnor, bland annat att feminister inte kritiserar islamister eftersom de drömmer om att domineras – har varit gäst sex gånger och har delvis podden att tacka för sin framgång.

Rogans egen inställning till kvinnor framstår ofta som beskyddande, inte minst när han nämner döttrarna. Han har sagt att hans egna starkaste minnen av sin far var när han slog mamman.

Bad om ursäkt

Joe Rogan har i år skrivit kontrakt med Spotify som ska betala runt hundra miljoner dollar för att från och med årsskiftet ha hela JRE-katalogen exklusivt på sin plattform. Spotify har redan valt att plocka bort en del gamla avsnitt, bland annat det med Alex Jones. Att Joe Rogan gått med på detta får nu en del av hans fans att anse att han sålt ut. De fick mer vatten på sin kvarn då poddaren i september gjorde en rättelse och bad om ursäkt på sitt Instagramkonto.

Under en intervju med den brittiska politiska kommentatorn Douglas Murray påstod Rogan att flera ”vänsteraktivister” gripits för att ha anlagt bränder på västkusten. Detta stämmer inte, erkände han senare. Mottagandet blev blandat: Rogan hade ”tvingats av PK-Spotify” ansåg en del medan andra menade att det var en styrka att erkänna att man gjort fel och uppmanade journalister att följa i hans fotspår.

Stöttade Bernie Sanders

I avsnitt 1 535 av ”Joe Rogan Experience” lanserade gästen Tim Kennedy, före detta militär och kampsportare, idén att Rogan är rätt person att moderera en presidentvalsdebatt. Kanske kom förslaget helt spontant, kanske inte. När Tim Kennedy efter programmet frågade på Twitter vilka som ville se en Rogan-modererad debatt var Donald Trumps kampanj inte sen att utnyttja tillfället. ”I do” twittrade presidenten.

Någon sådan debatt blir det dock inte, om inte annat för att Joe Rogan flera gånger sagt att han hellre skulle rösta på Trump än på Biden eftersom den senare enligt honom lider av demens. Redan i november förra året jämförde Rogan den tidigare vicepresidenten med en ficklampa med döende batterier. Även detta har förstås retweetats av Donald Trump. 

Under Demokraternas primärval sa Rogan att han stöttade Bernie Sanders, som även gästat hans show. Även Sanders kampanj ville dra nytta av lyssnarfavoritens dragningskraft och citerade Rogans ord om Bernie på sociala medier. Det ledde dock till en backlash då många snabbt lyfte fram kontroversiella uttalanden (homofobi, misogyni och rasism) och gäster han bjudit in till programmet.

Joe Rogan avrådde nyligen lyssnare från att låta det han säger styra deras politiska val. ”Jag är en idiot. Jag är komiker/cage fight-kommentator. Du vet, när du har kompisar som inte vet särskilt mycket om kampsport och säger saker som ‘jag tror Bruce Lee kan spöa Jon Jones’. Japp, sådan är jag när det kommer till politik.” Han rekommenderade sedan ett antal politiska poddare – för att sedan åter säga att han inte vill rösta på någon som har demens.

Trots sin egen beskrivning som politiskt okunnig så väljer Joe Rogan att om och om igen bjuda in just gäster som driver det politiska samtalet i olika riktningar. Deras påståenden gör att hans show sprids till miljoner lyssnare. Och på internet har nära 300 000 skrivit på en namninsamling för att få till en Joe Rogan-ledd presidentvalsdebatt.