Utrikes.

2021-01-08 13:00
Bild: TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Ben and Jerry’s tar ställning efter Kapitolium – högerextremister bojkottar

Glassbolaget kallar det som hände vid Kapitolium för ”kravaller i syfte att upprätthålla vit makt”. Trump-anhängare lovar nu att aldrig mer köpa företagets produkter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är i en lång tråd på Twitter som det amerikanska glassbolaget Ben and Jerry’s lägger ut texten om sin syn på det som skett i Washington, i samband med att USA:s folkvalda skulle slå fast att Joe Biden vunnit valet.

Trump-anhängare är inte nöjda med beskrivningen. Inte alls nöjda. Nu lovar många att bojkotta.

Det är inte första gången som glassbolaget retar konservativa och högerextrema grupper. Men denna gång är kritikerna mer rasande än vanligt. Det talas om landsförräderi och spekuleras helt öppet i om judiska intressen kan finnas med bakom kulisserna.

”Misslyckad kupp”

Ben and Jerry’s kallar det som hände för ”kravaller” vars syfte är att vidmakthålla ”vit makt”, och att polisen lät extremisterna hållas för att de är just vita: ”Det är enda möjliga förklaringen.” Att de tog ända in i ”demokratins hjärta” är, enligt glassbolaget, inte bara en ”misslyckad kupp” orkestrerad av en bortröstad president utan samtidigt ”det ultimata förkroppsligandet av vita privilegier”.

”Aldrig mer får ni mina pengar”, svarar en av många upprörda.

”Ni tänker inte på de människor som demonstrerade.”

Rabalder även i Sverige

Ben and Jerry’s vana att göra utspel som tangerar det eller är obestridligen politiska, har tidigare orsakat rabalder även i Sverige. 2018 tog man ställning för lagen som ger ensamkommande unga rätt att stanna för att läsa klart gymnasiet: ”Aktivistiskt ledarskap gör att det omöjliga blir möjligt – 9 000 unga i Sverige från Afghanistan får stanna! Hoppa på kärlekståget med oss!” Sverigedemokraterna och andra lovade att aldrig mer äta en endaste sked av företagets glass.

Samma år fick en KDU-ordförande i Skåne nog efter att ha Ben and Jerry’s lovat att intäkterna för sorten Pekan resist skulle gå till sociala rörelser i USA, däribland en kvinnomarsch som arrangerades av en palestinsk kvinna. ”Sharia-glass!” tyckte KDU-ordföranden.