Utrikes.

2020-09-11 10:20
Kalle Lasn, grundare av rörelsen Adbusters. Bild: Adbusters
Kalle Lasn, grundare av rörelsen Adbusters.
Puffetikett
Dagens ETC

Adbusters ska belägra Vita huset: ”Ingen vet vad som väntar”

I ett försök att hindra Donald Trump från att ”stjäla demokratin” inleder anarkistgruppen Adbusters en 50 dagar lång belägring framför Vita huset. Samma nätverk inspirerade till Occupy wall street som 2011 snabbt växte till en global rörelse.

– Jag vill återigen vara gnistan som tänder elden, säger grundaren Kalle Lasn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hundratusentals människor kommer att på torsdag översvämma gatorna och slå upp läger på Lafayette Square framför presidentpalatset i Washington. Först efter 50 dagar, då valet förhoppningsvis är avgjort, tänker de gå därifrån. Det är i alla fall planen, berättar Adbusters Kalle Lasn. Han är övertygad om att de återigen lyckats pejla in de politiska stämningarna i landet.

– När demokratin krisar och de konventionella vägarna inte verkar fungera är det upp till oss, folket, att agera. Vi är den sista försvarslinjen. Redan nu börjar Trump plantera tvivel och försöker skapa förvirring inför valdagen. Om resultatet blir jämnt kan han hävda att valet är riggat. Sedan låter han sina högerextrema supporters strida på gatorna. Ur kaoset kan han stjäla valet.

Det är för att hindra Trump som Adbusters har initierat protesterna i Washington. Men den ursprungliga idén har breddats. Nu talar de också om pop-up-­belägringar över hela Amerika. Och om fredliga jazzprotester.

– Några arga hårdingar kommer gå in för en kompromisslös belägring. Men hela spektrat måste finnas. Vi vill skapa en upprorisk, festlig och galen stämning i D.C. Jazz är den mest revolutionerade musikstilen.

”Försök till statskupp”

Adbusters första inlägg om Vita huset-belägringen i sociala medier i somras möttes snabbt av starka reaktioner. Många glädjerop men också ilska från framförallt Trump-supporters som kallar initiativet för ett försök till ”en Antifa-ledd statskupp”. Läget blir allt mer spänt.

– Jag har följt amerikansk politik i över 50 år och landet har aldrig varit lika polariserat som nu.

– Vi har fått tusentals mejl och telefonsamtal från arga högerextremister som hotar oss till livet. Jag vet att det låter galet men jag tror vi aldrig varit närmare ett inbördeskrig.

Det finns en reell risk att anti-Trump-demonstranterna konfronteras av beväpnade högextremister.

Spänningarna i USA har trappats upp de senaste veckorna sedan en tungt beväpnad 17-åring misstänks för att ha skjutit ihjäl två personer i samband med en Black lives matter-protest i Kenosha, ­Wisconsin.

– Vi vill vara fullständigt icke-våldsliga. Om national­gardet kommer eller det uppstår farliga konfrontationer kommer vi dra oss tillbaka och spela fredlig jazz.

Inspirerade Occupy

Adbusters är ett litet upproriskt kollektiv av aktivister och konstnärer baserat i Kanada. Efter många års utgivning av ett magasin och politiska kampanjer som Buy nothing day fick de jackpott när de den 17 september 2011 lanserade idén om en ockupation av New Yorks finanskvarter. Inspirationen kom från arabiska våren och rörelsen fick kraft ur ilskan efter den finansiella härdsmältan 2008–2009.

– Folk var väldigt desillusionerade och kände att de saknade en framtid. Då var det ett perfekt tillfälle att gå till den globala kapitalismens hjärta och ockupera det. Nu befinner vi oss mitt i en strid om planetens själ utan att någon vet hur det slutar. Trump har satt tonen för den populistiska högerrörelsen som vuxit de senaste åren.

78-årige Kalle Lasn har en bakgrund i reklambranschen och bor sedan många år på en gård i utkanten av Vancouver i Kanada. Han var med redan 1968 men har alltid varit en envis kritiker av den traditionella vänstern. Redan för 20 år skrev Adbusters att de hade ”hoppat över den gamla vänsterns lik”.

– Det finns bra saker som händer nu som Black lives matter-rörelsen och Metoo. Men den gamla vänstern är fortfarande värdelös. Om vi alla kan samlas, ta initiativet och stoppa Trump från att stjäla valet kanske det blir gnistan som återföder vänstern.

Kommer du vara på plats i Washington den 17 september?

– Nej, det tror jag inte. Vet inte ens om de släpper in mig i landet. Jag behöver inte åka dit. Min roll är tänka ut idéer och tända igång allting. Det är ett fantastiskt jazzigt ögonblick. Ingen vet vad som väntar.

Kalle Lasn

Född: 1942 i Estland.

Bor: Vancouver i Kanada.

Gör: Dokumentärfilmare, författare och grundare av det radikala magasinet Adbusters.

Adbusters

En oberoende medieorganisationen och ett upproriskt antikapitalistiskt nätverk bestående av anarkister, vänsteraktivister och konstnärer baserade främst i Kanada. Bildades 1989 av Kalle Lasn.

De ger ut magasinet med samma namn där stort fokus läggs på bildspråket.

Nätverket har också startat kampanjer som TV turnoff week, Buy nothing day. De använder sig av en politisk metod de kallar ”culture jamming” som går ut på att underminera konsumism och kapitalism genom att redigera om och omstöpa reklambudskap.

Adbusters initierade Occupy wall street-rörelsen 2011.