På plats i Grekland.

2020-10-14 13:24
 • Magda Fyssa, Pavlos Fyssas mamma, sträcker armarna i skyn efter att domstolen meddelat att Gyllene gryning fälls. Bild: Petros Giannakouris/AP
  Magda Fyssa, Pavlos Fyssas mamma, sträcker armarna i skyn efter att domstolen meddelat att Gyllene gryning fälls.
 • Demonstration mot Gyllene gryning utanför domstolen i Aten. Bild: Sofia Sofroniadou
  Demonstration mot Gyllene gryning utanför domstolen i Aten.
 • I fem år har rättegången mot 69 medlemmar i partiet pågått. Bild: Petros Giannakouris/AP
  I fem år har rättegången mot 69 medlemmar i partiet pågått.
Puffetikett
Dagens ETC

13 års fängelse för ledningen i Gyllene gryning

Efter en fem och ett halvt år lång rättegång kom i förra veckan domen som hela Grekland väntat på. Domstolen fastslog att Gyllene Gryning – både dess ledning och medlemmar – ska dömas för att ha lett och verkat i en kriminell organisation. Idag fastställdes straffet till 13 års fängelse för partiets ledning. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tiotusentals människor hade samlats i Aten under onsdagen i väntan på domen då rätten skulle avslöja huruvida ledningen och de tidigare parlamentsledamöterna i det nazistiska partiet Gyllene gryning skulle dömas för att ha drivit och verkat i en kriminell organisation. Protesterna mot Gyllene gryning, till stöd för offren och deras familjer, anordnades av flera olika organisationer, bland dem arbetarrörelser, fackliga förbund, antifascistiska organisationer och vänner till offren, varav en av dem var den mördade rapparen och antifascisten Pavlos Fyssas. 

På plakat hade deltagare skrivit den väl använda frasen “De är inte oskyldiga” och på upptryckta t-shirts, banderoller och kartongbitar sågs bitar ur Pavlos ”Killah P” Fyssas texter vara nedskrivna. Några av initiativtagarna höll tal och Pavlos Fyssas musik blandades med socialistiska kampsånger. När domstolen kort därefter meddelade att man kommer att döma de åtalade på samtliga punkter för att ha drivit och verkat som en kriminell organisation bröt folkmassan ut i hurrarop och applåder.

För första gången under den sju år långa kampen för rättvisa kunde Pavlos Fyssas mamma – Magda Fyssa – andas ut. Med armarna sträckta mot himlen klev hon ut ur rättssalen och utropade ”Du gjorde det min son”!

Idag vid lunchtid fastställde domstolen straffvärdet för mordet - livstids fängelse för den dömde Giorgos Roupakias. Gyllene grynings ledare Nikos Michaloliakos och fem andra i partiets toppskikt får 13 års fängelse för att ha lett vad domstolen slagit fast är en kriminell organisation. 

Inte bara upprättelse

Nikos Servetas är journalist och har bevakat rättegången sedan starten.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Beslutet om att döma Gyllene gryning som en kriminell organisation och dess ledning för att ha styrt och verkat i en kriminell organisation är viktigt inte bara för upprättelse för de två morden, utan även för attackerna mot medlemmarna i PAME (en paraplyorganisation som omfattar alla arbetarrörelser i Grekland, reds. anm.) när de demonstrerade i Pireus hamn för drägliga arbetsförhållanden mot de stora grekiska skepparna, som senare även visade sig vara stora finansiärer av Gyllene gryning som parti. Attacken mot PAME utfördes alltså av Gyllene grynings armé på uppdrag av arbetsgivaren som demonstranterna protesterade emot. 

För Thanassis Kampagiannis, som företräder tre egyptiska fiskare som utsattes för mordförsök av några medlemmar ur Gyllene gryning, kom beslutet som en seger.

– Det fanns inget annat alternativ! Efter att ha avsatt fem och ett halvt år till att lyssna på alla vittnesmål och ta del av all bevisning kunde inte rätten döma på annat sätt, säger han. 

Men även om rätten utdömer långa fängelsestraff kommer de att överklagas och det är troligt att de åtalade inte kommer att avtjäna något straff alls förrän Högsta domstolen fastställt straffen.

Läs vidare på nästa sida: Gyllene grynings uppgång och fall

Gyllene gryning

Det grekiska, nazistiska partiet Gyllene gryning valdes för första gången in i det grekiska parlamentet i valet i maj 2012 med 21 platser, 7 procent av rösterna, vilket reducerades till 18 platser i omvalet i juni samma år.

Inför valet drev partiet en hård linje mot invandring och uttryckte stor oro för ekonomin, arbetslösheten och åtstramningspolitiken och drev en strikt EU-kritisk linje. Under en tid då Grekland genomgick en svår, ekonomisk kris växte partiet kraftigt och i valet 2015 blev Gyllene gryning det tredje största partiet i parlamentet, trots att partiets samtliga parlamentsledamöter samt ytterligare 51 personer då stod åtalade i vad som skulle komma att bli en av de största rättegångarna i grekisk historia.

2014 tog partiet tre platser i EU-parlamentet och inte förrän i valet 2019 efter att rättegången mot partiet och dess medlemmar pågått under fem års tid hamnade partiet under treprocentsspärren som krävs för att komma in i det grekiska parlamentet. 

Partiets ledning och dess medlemmar nekar konsekvent till anklagelserna om att partiet bygger på en nazistisk ideologi och att de fungerat och letts som en kriminell organisation.