Kommentar. .

2018-03-12 18:00

Burkini-förbud leder till stigmatisering

Mjölbys förslag är att titta åt fel håll i ett försök att vinna politiska poänger.

Är det inte ironiskt att många använder argumentet ”i Sverige har vi åsiktsfrihet” för att få fram sina rasistiska åsikter, samtidigt som de mer än gärna inte tar hänsyn till det som heter religionsfrihet?

Är det också inte ironiskt att dessa personer ofta säger sig vilja stå upp för kvinnors rättigheter när ordet ”hedersförtryck” nämns, men annars inte verkar bry sig särskilt mycket.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

På Lundabadet i Mjölby går det att hyra burkini. Men det ska det inte vara länge till. Partierna är överens om förslaget att stoppa uthyrningen, rapporterar P4 Östergötland.

Det var Sverigedemokraterna som lyfte frågan i höstas, men nu har alltså även övriga partier i kommunen ställt sig bakom förslaget, och beslut fattas i Kultur- och fritidsnämnden nästa vecka. Det här är ett talande exempel på hur SD i alldeles för hög utsträckning får påverka politiken. Inte bara i riksdagen, utan alltså även på kommunnivå.

Centerpartisten Anneli Sjöström, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, menar att förslaget är ett symboliskt ställningstagande för flickor som lever under hedersförtryck.

– Det är vårt ansvar att arbeta för ett jämställt samhälle och människors lika värde, säger hon till P4 Uppland.

Det låter ju onekligen fint, men det finns inget som säger att ett stopp från att hyra ut burkinis skulle minimera hedersförtryck. Varför skulle det vara en omöjlighet att bära burkini av egen fri vilja? Varför får SD pränta in den bilden?

De flickor och kvinnor som vill bada i burkini är heller inte förbjudna att ta med sig sin egen. Därmed blir de som badar i burkini än med stigmatiserade. Eller så stannar de hemma, vilket inte heller främjar jämställdheten.   

Ska det också bli svårare att tillgodose behovet av extrakläder till de som glömt det när det är klädsimm på idrottslektionerna? Och vill Mjölby även förbjuda uthyrning av bikinis, eftersom de kan bidra till att sexualisera flickor som inte ens kommit in i puberteten. Och till centerpartisten Anneli Sjöström: förklara gärna vad som liberalt med att försvåra för folk att klä sig hur de vill?

Med det sagt: att stoppa hedersförtryck och hedersrelaterat våld bör alla verka för. Men Mjölbys förslag är att titta åt fel håll i ett försök att vinna politiska poänger.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter