Nyheter.

2014-03-14 11:20
Den tidigare labourpolitikern Tony Benn somnade in i sitt hem i västra London på fredagsmorgonen, meddelar anhöriga.  Bild: Matt Dunham
Den tidigare labourpolitikern Tony Benn somnade in i sitt hem i västra London på fredagsmorgonen, meddelar anhöriga.

Vila i frid, Tony Benn

Den ledande och självständiga labourpolitikern Tony Benn är död. Han var minister i två regeringar och gjorde sig känd som en engagerad fredsaktivist i samband med Irakkriget. Johan Ehrenberg minns en kraftfull politiker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När jag intervjuade honom i hans hem i Notting hill år 2001 frågade jag om han kunde förklara vad socialism är. Han sa ”certainly”. Och höll sen en lysande kort förklaring av en politisk ideologi på någon minut.

– Men den viktigaste frågan är kanske demokratin. Att man måste se till att de som styr är valda och kan avsättas av dem som de styr över. Om du inte kan avsätta de människor som styr över dig så lever du inte i en demokrati, sa han.

För Tony Benn var kampen alltid en kamp om medvetenhet. Att alla måste våga vara medvetna, måste våga ställa frågan och söka svar. Han sa klassiska saker men han sa det efter att ha levt med dem ett långt liv.

Och när han äntligen lämnade parlamentet efter över 50 år så gjorde han det för att få mer tid till utomparlamentariskt politiskt arbete. Jag har gjort många intervjuer med ledande politiker men jag har aldrig lämnat en intervju med så mycket mera kraft som när jag pratade med Tony Benn. Han levde i 88 år. Vi bör tacka honom för att han hjälpte oss gå vidare.

Tony Benn

Född: 3 april 1925

Död: 14 mars 2014

Bakgrund: Brittisk Labourpolitiker Tony Benn, som satt i parlamentet i mer än 50 år och hade ministerposter under premiärministrarna Harold Wilson och James Callaghan. Han var en landets mest framstående politiker och i många år toppade han popularitetsmätningar. Benn var engagerad pacifist och höll flera uppmärksammade tal mot Irakkriget.